США ввели санкції проти 400 фізичних і юридичних осіб, серед них – син і невістка міністра оборони РФ

Під блокуванням опинилися син і невістка міноборони РФ Бєлоусова
Фото: EPA (архів)

Сполучені Штати Америки ввели санкції проти 400 фізичних і юридичних осіб, які підтримують війну Росії проти України. До списку потрапили родичі нового міністра оборони РФ Андрія Бєлоусова. Про це йдеться у пресрелізі, який 23 серпня оприлюднило мінстерство фінансів США.

Зокрема, йдеться про 30-річного сина Бєлоусова Павла, а також невістку очільника російського міноборони Євгенію. Сам же Бєлоусов-старший перебуває у списку з грудня 2022 року.

Загалом до підсанкційного списку потрапило 400 осіб і компаній в Росії та поза її межами, повідомили в американському мінфіні. Серед них – підприємство з видобування вугілля й металів "Евраз", а саме чотири його структури.

Також під блокуванням опинилися мережі, які займаються постачанням боєприпасів і військового обладнання, які допомагають російським олігархам уникати санкцій і надалі забезпечувати необхідними товарами військову промисловість РФ.

"Росія перетворила свою економіку на інструмент служби військово-промислового комплексу Кремля. Сьогоднішні дії мінфіну й далі виконують зобов’язання, взяті президентом [США Джо] Байденом і його колегами з G7, порушити ланцюжки постачання військово-промислової бази Росії та платіжні канали", – заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо.

Контекст:

Санкції проти Росії вводять у відповідь на її агресію проти України ще із 2014 року. Після широкомасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Країна-агресор РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав президент України Володимир Зеленський у лютому 2023 року. Про факти обходження санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути "абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор".

У лютому 2024 року Зеленський заявив, що Росію та її нелегітимного президента Володимира Путіна треба ізолювати за допомогою санкцій. Зеленський зазначив, що "це не дуже розумно – допомагати, з одного боку, Україні, а з іншого – заробляти гроші із цим убивцею".

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели майже 16,6 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 19 тис. Росія – найпідсанкційніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.