Тариф на розподіл електроенергії не може бути однаковим для всіх, це проти європейських норм – експерт

Уніфікований тариф – це неправильно, тому що вартість доправлення електроенергії різна для різних клієнтів, заявив Каленков
Фото: depositphotos.com

Ініціатива уніфікувати тариф на розподіл електроенергії, над якою зараз працює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКЕРКП), суперечить європейським нормам і порушує домовленості з великими інвесторами. Про це розповів у коментарі телеканалу "Прямий" президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Уніфікований тариф – це неправильно, тому що вартість доставки електроенергії різна для різних клієнтів. Велике підприємство бере величезні обсяги електроенергії, інвестує у свою енергетичну інфраструктуру, знижує напругу, і, якщо відбуваються втрати цієї електроенергії, – вони платять за це самостійно. Логічно, що для них тариф на розподіл повинен бути нижчим. Так само у європейських державах. Більше того, у директивах, які ми зараз наслідуємо в Україні, прямо написано: ми рекомендуємо, щоб було кілька класів споживання. Для того щоб не було кроссубсидування, для того щоб це було справедливо й економічно доречно", – зазначив Каленков.

Він нагадав історію з виробником Bayraktar, який відкрив виробництво в Україні й зіткнувся з несправедливістю в секторі державних монополій.

"Для виробника Bayraktar було дуже велике питання до вартості електроенергії. Їм сказали: вкладіться у свою енергетичну інфраструктуру, ви будете мати електроенергію по першому класу. А зараз виявляється, що класи об'єднуються. І це дивно! Вони вкладають сотні мільйонів доларів, будують підприємства, і тут їм говорять: правила гри змінюються", – підкреслив експерт.

Він наголосив, що НКРЕКП має лишатися незалежним органом, але зараз його незалежність викликає сумніви, адже в будь-якій ситуації, де комісія намагається зберігати незалежність, змінюють її керівництво.

"Ми бачили, що НКРЕКП зібралася із цього питання і прийняла рішення, що не варто об'єднувати класи. Тому що це нелогічно, і це дуже поганий знак для наших потенційних інвесторів. І раптом терміново був десант у НКРЕКП. У комісію прийшли нові люди, змінився керівник. І вони знову повернулися до цього питання. Це виглядає дивно. Тому для нас дуже важливо, щоб цей орган дійсно був незалежним. Але в державних компаніях – "Укрзалізниця", "Укренерго", "Енергоатом" – є зловживання. І тому, скільки ви їм дасте грошей, стільки вони й будуть витрачати", – заявив Каленков.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, котра потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Після призначення нового голови й членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.