У Закарпатській області між Україною і Румунією до кінця 2024 року збудують 261-метровий міст через річку Тиса – ОВА

Уряди України і Румунії 18 жовтня підписали угоду про будівництво автодорожнього прикордонного мосту через річку Тиса, зазначив Шмигаль
Скріншот: Мирослав Білецький / Facebook

Між Україною та Румунією до кінця 2024 року збудують новий міст через річку Тиса. Про це 18 жовтня у Facebook проінформував перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

Він зазначив, що в Києві дуже результативно провели зустріч двох урядів – України і Румунії.

"За підсумками перемовин маємо важливі новини для Закарпаття – підписана міжурядова угода щодо будівництва 261-метрового мосту через річку Тиса між населеними пунктами Біла Церква (Україна) та Сігету Мармацієй (Румунія). Саме він з'єднає дві країни в межах нового пункту пропуску "Біла Церква – Сігету Мармацієй", – написав Білецький.

За його словами, на суміжному боці будівельні роботи вже стартували, а будівництво мосту планують завершити до кінця наступного року.

Румунська делегація на чолі із прем'єр-міністром країни Марчелом Чолаку прибула до Києва 18 жовтня. За підсумками спільного засідання урядів України та Румунії було  підписано сім документів, зокрема – угоду про будівництво автодорожнього прикордонного мосту через річку Тиса між населеними пунктами Біла Церква Закарпатської області та Сігету Мармацієй, наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Контекст:

Стратегічні відносини України та Румунії – це нова сила для всього Чорноморського регіону, заявляв 10 жовтня під час візиту до Бухаресту президент України Володимир Зеленський. Того ж дня Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс підписали спільну заяву про подальшу співпрацю.

Зеленський також анонсував початок роботи нового "зернового коридору" з України через Молдову та Румунію.

Після зустрічі із Чолаку в Бухаресті Зеленський наголосив на важливості реалізації домовленості щодо подвоєння транзиту української агропродукції через румунську територію.

Чолаку під час візиту в Україну 18 жовтня також провів зустрічі із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком і Зеленським.