Україна має стати експортером газу – "Нафтогаз"

Олексій Чернишов: Мораторій на експорт, який діє зараз, має певний сенс
Фото: biz.nv.ua

Україна має прагнути стати експортером природного газу. Про це в інтерв’ю "NV Бізнес" заявив очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов, компанія опублікувала повний текст на своєму сайті.

"Стратегічно, і я про це вже неодноразово говорив під час нашого інтерв'ю, Україна має стати експортером газу. Мораторій на експорт, який діє зараз, має певний сенс. У країні йде війна, будь-що може трапитися, і ми не можемо це не враховувати. Минулого року "Нафтогаз" за власною ініціативою запропонував приватникам продавати компанії газ, який вони не можуть експортувати через дію мораторію. Ми купуємо його і зараз", – сказав він.

Чернишов додав, що у планах "Нафтогазу" протягом найближчих років розпочати експорт газу власного видобутку. Очільник "Нафтогазу" зазначив, що Україна має запаси газу понад 1 трлн м&³3;, це третій найбільший показник у Європі.

"Поклади розташовані у Дніпро-Донецькому басейні, тобто між річками Дніпро й Донець. Це територія, де дуже багато газу. Стратегічно Україна має прагнути стати експортером газу. А для цього знадобиться газотранспортна система", – наголосив він.

Контекст:

На презентації дослідження KSE Institute про збитки і втрати енергетичного сектору України, спричинені повномасштабним вторгненням Росії, Чернишов заявив, що основною умовою для залучення інвестицій в енергетичний сектор є лібералізація ринку енергії