"Укрзалізниця" втрачає мільярди через безгосподарність і сумнівні схеми – ЗМІ

Компанія прозвітувала про зростання операційних витрат – на 2,6 млрд грн, до 4,6 млрд грн
Фото: depositphotos.com

За результатами першого півріччя "Укрзалізниця" отримала прибуток у розмірі 3,1 млрд грн, а її дохід від вантажних перевезень сягнув 43 млрд грн, продемонструвавши зростання на 6,5 млрд грн. Але, як це не дивно, компанія прозвітувала про падіння прибутку на 1,7 млрд грн. Через це керівництво УЗ уже заговорило про потребу підвищення тарифу на вантажні перевезення, пише видання "Мінпром"

На думку генерального директора Федерації роботодавців транспорту України (ФРТУ) Володимира Гусака, якого опитало видання, для розв'язання "загадки", через яку УЗ втрачає кошти, потрібно ретельно розбиратися в господарській діяльності "Укрзалізниці".

"Як свідчить багаторічний досвід роботи з "Укрзалізницею", у компанії, на жаль, операційна ефективність не є пріоритетом. Це відобразилося й на падінні прибутку. Було б непогано, наприклад, подивитися, які зараз норми витрат дизельного пального в "Укрзалізниці". Адже ще кілька років тому питома норма витрат дизельного пального в Україні була вдвічі більшою, ніж, скажімо, у Казахстані", – сказав він у коментарі журналістам.

Водночас, згідно з офіційним звітом "Укрзалізниці", затрати компанії цього року менші, ніж торік. Зокрема, закупівельні ціни на пальне в першому півріччі були нижчими на 3%, а закупівельна ціна на газ упала на 35%. На капітальні інвестиції УЗ витратила 4,5 млрд грн, що на 2,1 млрд менше, ніж за аналогічний період 2023 року. Але компанія прозвітувала про зростання операційних витрат – на 2,6 млрд грн, до 4,6 млрд грн.