Валютні обмеження відлякують іноземних інвесторів від України – експерт

Ігор Тинний: Зараз навіть на горизонті інвестор не може бути впевненим, що позику, яку він надасть, повернуть, і тим більше – із прибутком
Фото: Yurii Shafarenko / Facebook

Інвестори не планують вкладати свої кошти або позичати їх в Україні через валютні обмеження, оскільки ці рестрикції не дають можливості робити прогнози щодо їх повернення. Про це заявив у коментарі "Главкому" співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

"Політика Нацбанку, звісно, у цілому виправдана ситуацією, у якій опинилася країна, але в багатьох питаннях вона є надзвичайно жорсткою і зупиняє розвиток будь-якого бізнесу. Неможливість сплачувати відсотки по раніше залучених кредитах і неможливість виплачувати дивіденди абсолютно унеможливлює будь-які подальші інвестиції у країну. І це неправда, що під час війни їх немає чи не може бути", – сказав він.

Тинний вважає, що уряд боїться виведення прибутку з боку підприємців, оскільки це може призвести до того, що підприємці почнуть виводити зароблені прибутки, і це вплине негативно на курсову стабільність. Водночас Україні критично бракує деяких типів обладнання або балансувальних потужностей в електроенергетиці, а саме у цих сферах іноземні інвестиції були б дуже доречними, підкреслив експерт.

"Але зараз навіть на горизонті інвестор не може бути впевненим, що позику, яку він зараз надасть, повернуть, і тим більше – що повернеться із прибутком інвестиція. Тому взагалі ніхто не розглядає будь-яку інвестицію або кредитування України, і це вже нікуди не годиться. Я особисто маю партнерів-італійців у бізнесі, і вони б, напевно, залюбки якимось чином підтримували далі інвестування в Україні. Але я не можу їм пояснити, чи вони отримають хоч повернення кредитів через три, п'ять, 10, 15 років! Тобто у нас є просто заборона, і вона безстрокова. І ніхто ніколи в житті не вкладе грошей, коли він не має навіть надії на їх повернення", – додав Тинний.

Контекст:

Кабінет Міністрів звернувся до Національного банку України із проханням надати дозвіл на продаж валюти для низки українських компаній для розрахунків із західними кредиторами. Серед компаній, яким планують дозволити продавати валюту, – "Vodafone Україна", "Інтерпайп", Kernel і ДТЕК. Ці компанії мають кредити в західних банках або є емітентами єврооблігацій. Згідно з пояснювальною запискою до розпорядження уряду, такий крок призначений для відновлення довіри західних партнерів до України.

Національний банк із 1 грудня 2023 року пом'якшив валютні обмеження для бізнесу і громадян, зокрема, скасував усі обмеження для банків і небанківських фінансових установ на обсяги ймовірного продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

У грудні в Національному банку України також заявили, що можуть дозволити репатріацію "нових" дивідендів у межах пом'якшення валютних обмежень.