Зниження тарифу на вантажні перевезення "Укрзалізниці" стане добрим драйвером для економіки – експерт

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн
Фото: depositphotos.com

В умовах війни важливо знаходити нові стимули для розвитку бізнесу та економіки. Один із таких драйверів може бути пов'язаний зі зниженням тарифів на вантажні залізничні перевезення. Про це заявив у коментарі ТСН керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський.

"В умовах війни, якщо є макроекономічні передумови для пом'якшення або зміни тарифної політики на залізничні вантажні перевезення, то треба це робити. Як не парадоксально звучить, але в умовах війни треба шукати стимули та мотиватори для працюючого бізнесу", – підкреслив експерт.

Забловський пояснив, що державні монополії можуть ефективно функціонувати лише за умови стабільної роботи бізнесу, оскільки інакше ці компанії також зазнають збитків. Водночас монополії, знижуючи тарифи, можуть здобути значні переваги – наприклад, розширення клієнтської бази.

"Для них це масштабування, збільшення клієнтської бази, диверсифікація ризиків та конкуренція з іншими. "Укрзалізниці", наприклад, – з автомобільним ринком та іншими перевезеннями. Тому коли збільшується вантажопотік, а експорт досягає певних показників, то це дає підстави для зниження тарифів", – зазначив Забловський.

Він нагадав, що схожі прецеденти вже були успішними, що відкриває можливість для консультацій з іншими учасниками ринку для створення кращих умов.

"Іноді, як не парадоксально, держава має знаходити можливі інструменти, можливості та механізми для того, щоб стимулювати внутрішній попит, вантажоперевезення й експортну діяльність. Мова не йде про пряму підтримку окремих підприємств чи галузей. Мова про те, щоб такими, іноді здавалося б, неординарними заходами показувати зелене світло – що ми можемо створювати моделі працюючої економіки навіть в умовах війни, коли дуже багато шоків, викликів і стресу для бізнесу", – підсумував експерт.

Контекст:

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. Попри позитивні результати в цей період, компанія прогнозує збитки в розмірі 2,7 млрд грн за підсумками року. Це вказано у фінансовому звіті "Укрзалізниці", на який посилається видання "Мінпром".

Видання зазначає, що компанія демонструє падіння прибутку на тлі рекордних тарифів і позитивної динаміки вантажних перевезень. За перше півріччя 2024 року прибуток зменшився на 1,7 млрд грн, хоча середньомісячний обсяг перевезень становив 15 млн тонн, що на 27% більше, якщо порівнювати з попереднім роком.