Котюжинська: Владі нічого не залишилося, окрім як забороняти, блокувати, створювати проблеми ЗМІ, блогерам, усім, у кого є аудиторія в соцмережах

Котюжинська: Теоретично я можу бути медіа

Фото: Тетяна Котюжинська / Facebook

Нову владу не влаштовує, що вона не може налагодити комунікацію зі ЗМІ, сказала в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська.

Згідно з новим законопроєктом "Про медіа", медіа вважатимуть "навіть дошку оголошень". Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" розповіла голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська.

"За медіа вважатимуть усе, що поширює масову інформацію, має постійну назву. Наприклад, є в мене сторінка у Facebook – Тетяна Котюжинська. Назва постійна? Так. Пишу там регулярно? Так. Написане – інформація? Мабуть. І є певна кількість підписників. Усе! Теоретично я можу бути медіа! Не можу хіба що з однієї причини: якщо не отримую за поширення інформації грошей. Але як мені це довести і хто це буде встановлювати? Цей хтось має всі мої фінансові документи підняти і подивитися, чи не отримувала я... Кожен із нас опиниться під перевіркою, розумієте? Можна, звісно, сказати: мовляв, усіх не перевірите, силоньки не вистачить. Але когось передусім будуть", – сказала вона.

Катюжинська додала, що влада зможе "перехоплювати" тих, хто її критикує.

"Нову владу не влаштовує те, що вони не можуть налагодити комунікацію. Усе вже перепробували: і викручуватися, і уникати відповіді, і вигадувати дивні версії своїх проколів, і відповідати скандалом на скандал... Нічого не залишилося в запасі, окрім як забороняти, блокувати, створювати проблеми ЗМІ, редакторам, блогерам, усім, у кого є аудиторія в соцмережах", – заявила вона.

Котюжинська про законопроєкт Ткаченка "Про медіа": Виживуть лише олігархічні ЗМІ. На думку авторів закону, трьох телекомпаній нам буде достатньо. Читайте повний текст інтерв'ю

8 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави", яким доручив Кабінету Міністрів України розробити законопроєкти, що стосуються врегулювання діяльності медіа в Україні, зокрема передбачивши "положення щодо вимог та стандартів новин", механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, а також заборони фізичним і юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко виступив проти таких ініціатив.

Законопроєкт №2693 "Про медіа" авторства нардепів від "Слуги народу" (серед них – Олександр Ткаченко) вже подали у Верховну Раду, зараз його обговорює громадськість. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів і платформ загального доступу до інформації.

Згідно з проєктом порядку денного Ради, його має бути розглянуто в період із 18-го до 21 лютого.