8 лютого голову ОАСК мають примусово доправити на засідання ВАКС. Сам Вовк заявив, що не має наміру виконувати "злочинні рішення"

Вовк анонсував подання скарг і заяв про скоєння злочинів
Фото: oask.gov.ua
Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк не відкидає, що клопотання НАБУ щодо його справи у Вищому антикорупційному суді розглядатимуть без нього. 8 лютого Вовка можуть примусово доправити на засідання ВАКС.

8 лютого голову Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка мають примусово доправити на засідання Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Інформацію про це підтверджували "РБК-Україна" у ВАКС.

Голові ОАСК планують обрати запобіжний захід у справі про захоплення влади, якою займалися детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Рішення ВАКС про примусовий привід до суду сам Вовк назвав у Facebook "дивним".

"Чому дивне? Тому що воно абсолютно незаконне одразу з кількох причин. По-перше, є рішення суду про те, що "справа суддів" не підслідна НАБУ, а отже, не може розглядатися у ВАКС. НАБУ відповідно до законодавства розслідує виключно корупцію, а не "захоплення влади", – написав голова ОАСК.

Вовк також зазначив, що в цьому провадженні в нього немає статусу підозрюваного. Водночас він послався на "відповідне рішення суду" і постанову Верховної Ради.

"По-третє, норми КПК розмежовують поняття судді та слідчого судді. Законом не передбачений привід до слідчого судді. Не було і немає належного повідомлення про дату та час судового засідання. Також є багато інших процедурних порушень, на які доведеться давати відповідь слідчому судді. Враховуючи це, виконувати явно незаконні, злочинні рішення я не збираюся, адже вони не мають жодного правового сенсу та не відповідають букві закону", – заявив голова ОАСК.

Він анонсував подання скарг і заяв про скоєння злочинів "на явно незаконні дії".

"Не виключаю, що суддя ВАКС у цій справі й надалі не буде дотримуватися закону і буде "зацікавлено" розглядати інші клопотання НАБУ без моєї присутності. Але і цим порушенням також буде дана правова оцінка", – зазначив Вовк.

Суддя припустив, що "одіозні керівники та детективи НАБУ" можуть втретє оголосити його в розшук.

24 грудня 2020 року детективи НАБУ вручили Вовку повістку про виклик до ВАКС. Голову ОАСК викликали на допит 5 січня 2021 року. Суддя відмовлявся приймати повістку, слідчий закинув її в салон автомобіля. Процес детективи знімали на відео. 3 січня вони повторно спробували вручити повістку Вовку. Суддя відмовлявся отримувати документ, детектив зачитав його, супроводжуючи Вовка в ліфті і на вулиці. Детектив сказав, що голова ОАСК має з’явитися 3 лютого в суд (на засідання він не прийшов). 

17 липня 2020 року НАБУ повідомило, що правоохоронці вручили підозри Вовку та іншим суддям, а також тодішньому керівнику Державної судової адміністрації Зеновієві Холоднюку.

Вовку інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею (суддями) свідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) і ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Підозри базуються на аналізі записів, які зробили в кабінеті Вовка й оприлюднили 26 липня 2019 року. Тоді у прокуратурі заявляли, що судді ОАСК системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів і їхню дискредитації. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

11 серпня НАБУ оголосило Вовка, чотирьох суддів ОАСК і двох ексчленів Вищої кваліфікаційної колегії суддів у розшук, оскільки вони не приходили на допити.

За даними "Української правди", генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підписала подання до Вищої ради правосуддя про усунення кількох суддів ОАСК (зокрема голови суду Вовка) 14 серпня.

3 листопада Вовка знову оголосили в розшук. У відповідь на інформацію у ЗМІ про розшук в Окружному адмінсуді Києва заявили, що Вовк із 2 листопада перебуває на лікарняному у зв'язку з самоізоляцією через коронавірусну інфекцію СOVID-19, і підкреслили, що інформація про ігнорування повісток не відповідає дійсності. Вовк заявляв, що повісток не отримував.

Наприкінці листопада Вовк заявив, що не ходитиме на допити в Національне антикорупційне бюро.