"Більш амбітні цілі". В ОП розповіли про переговори України й Великобританії щодо 100-річного партнерства

Українську делегацію на переговорах очолює Єрмак
Фото: president.gov.ua

Великобританія й Україна домовляються про поглиблене партнерство між країнами. Про це 13 серпня проінформував сайт Офісу президента України.

"Україна провела перший раунд переговорів із Великобританією щодо укладення двосторонньої угоди про перехід до сильнішого і глибшого партнерства. [...] Майбутня комплексна довгострокова угода базуватиметься на положеннях Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство від 2020 року й Угоди про співробітництво у сфері безпеки від 2024 року між Україною й Великобританією", – ідеться в повідомленні.

Українську делегацію на переговорах очолює глава ОП Андрій Єрмак.

"Великобританія першою підписала безпекову угоду з Україною, а тепер першою працює над історичним документом про 100-річне партнерство. Сподіваємося, що переговори будуть успішними, щоб цей історичний документ незабаром підписали президент України і прем'єр-міністр Великобританії", – заявив він.

За словами Єрмака, Україна потребує підтримки Великобританії "заради відновлення справедливого миру й унеможливлення нової агресії".

"Новий документ має містити ще більш амбітні цілі нашої співпраці. Ми маємо на меті закріпити безпрецедентні положення в усіх сферах взаємного інтересу: від безпеки до економіки, від енергетики до культури й мистецтва", – пояснив заступник глави ОП Ігор Жовква.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу.

За даними бібліотеки Палати громад Великобританії станом на жовтень 2023 року, Сполучене Королівство надало Україні військову допомогу на £4,6 млрд (зокрема 2022 року – на £2,3 млрд). Також Великобританія організувала програму підготовки українських військових, навчання українських льотчиків на сучасних винищувачах, надає Україні далекобійні ракети.

Експрем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак під час візиту до Києва 12 січня 2024 року казав, що Сполучене Королівство надало допомоги Україні більше ніж на £12 млрд ($15,2568 млрд).

Окрім того, Сунак і Зеленський у Києві підписали угоду у сфері безпеки між країнами. Договір між Україною й Великобританією став першою двосторонньою угодою про гарантії безпеки, погоджені під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Великої сімки" й державами, які до них приєдналися.