Армія НАТО в кількості 500 тис. осіб перебуває в постійній боєготовності – Столтенберг

НАТО перебуває в максимальній боєготовності із часів холодної війни – генсек
Фото: ЕРА

На останньому саміті НАТО у Вільнюсі союзники узгодили найбільш усеосяжні плани оборони із часів холодної війни, у які входить захист від Росії. Про це генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив 14 червня на брифінгу, текст якого опублікувала пресслужба блоку.

Зараз аналітики блоку переводять ці плани в конкретні вимоги, визначаючи сили й засоби, потрібні для ймовірної оборони, сказав він.

"Сьогодні в нас є 500 тис. військовослужбовців на високому рівні готовності в усіх галузях, що значно перевищує мету, поставлену на саміті в Мадриді 2022 року. НАТО також подвоїв кількість бойових груп на східному фланзі", – описав готовність Альянсу його керівник.

Зростання загроз потребує від союзників значно вищих вимог до озброєнь, протиповітряної і протиракетної оборони, логістики й далекобійних засобів захисту, додав він.

Контекст:

29 червня 2022 року країни НАТО на саміті в Мадриді затвердили нову стратегічну концепцію Альянсу. За словами Столтенберга, вона дуже відрізняється від попередньої, де, зокрема, не було згадано Китаю, а Росію називали стратегічним партнером. У новій концепції, наголосив Столтенберг, "чітко зазначено, що Росія становить найбільш значну і пряму загрозу" безпеці НАТО, а політика Китаю "кидає виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям". В опублікованій на сайті блоку концепції також викладено спільну позицію партнерів щодо протидії тероризму, а також гібридним і кіберзагрозам.

2 червня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що він упевнений, що загроза з боку Росії триватиме. Тому його країна й інші союзники вирішили торік перекинути додаткові підрозділи у країни Балтії й у майбутньому розмістити там на постійній основі цілу бригаду.

Головнокомандувач збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен заявив 3 червня, що для підготовки до можливої війни з Росією в НАТО є два-три роки.

5 червня на зустрічі з журналістами Путін заявив, що удари західною зброєю, зокрема ракетами, по цілях на території країни-агресора РФ призведуть до "асиметричної відповіді". Також він гооврив, що РФ може застосувати ядерну зброю, якщо будуть загрожувати її суверенітету.