Допомогу США відчують і воїни на передовій, і міста й села, які потерпають від російського терору – Зеленський

Зеленський: Світ об'єднується заради України, коли українці об'єднуються заради незалежності
Фото: president.gov.ua

У зверненні за підсумками 20 квітня президент України Володимир Зеленський назвав "дуже вагомим" пакет допомоги, який ухвалила Палата представників США. Стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Увесь день сьогодні – робота нашої ППО, відповіді на російські удари, робота рятувальників ДСНС України, усіх служб. Але сьогоднішній день усе ж трошки інший. Сьогодні ми отримали рішення, якого очікували: про пакет американської підтримки, за який так ми боролися. І дуже вагомий пакет, який відчують і наші воїни на передовій, і наші міста й села, які потерпають від російського терору", – сказав Зеленський.

Він подякував усім, хто підтримав законопроєкт.

"Це рішення для захисту життя. Дякую особисто спікеру Майку Джонсону, усім американським серцям, які, так само як і ми в Україні, відчувають, що російське зло точно не повинне вигравати. Сподіваюся, що розгляд пакету в Сенаті США й направлення президенту [США Джо] Байдену будуть достатньо швидкими", – зазначив президент.

Зеленський підкреслив, що Україна цінує кожен вияв підтримки її незалежності, українців і їхнього життя, "яке Росія так хоче закопати в руїнах".

"Америка від перших днів цієї війни проявляла своє лідерство. І саме таке американське лідерство є життєво важливим для того, щоб у світі зберігся міжнародний порядок, заснований на правилах та передбачуваності життя для всіх народів. Безперечно, ми використаємо американську підтримку, щоб зміцнити обидва наші народи і наблизити справедливе завершення цієї війни – війни, яку [президент РФ Володимир] Путін повинен програти", – заявив він.

За словами Зеленського, "світ об'єднується заради України, коли українці об'єднуються заради незалежності".

Контекст:

Палата представників США 20 квітня підтримала законопроєкт H.R. 8035 із допомогою Україні. Документ підтримало 311 конгресменів (210 демократів і 101 республіканець), 112 проголосували проти.

Ще 20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет). Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Упродовж кількох місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців Трамп, який вважає, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і його не мають прив'язувати до іноземної допомоги в жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, але без угоди про міграційну реформу й безпеку кордону. Його мала затвердити ще Палата представників, але так і не розглянула документа. 

Замість нього спікер Палати представників Майк Джонсон запропонував ще один законопроєкт, текст якого опублікували 17 квітня. Він передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд витратять на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні. Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги у кредит, водночас у законопроєкті є пункт, який дасть змогу президенту США за підтримки Конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту.

Байден підтримав пакет Джонсона і заявив, що негайно підпише запропоновані ним законопроєкти після ухвалення їх Палатою представників і Сенатом.