Фонд гарантування вкладів проігнорував Cargill у справах "Дельта Банку" – Лямець

Лямець: Навіть якщо США є партнером України, це геть не означає, що американські компанії можуть творити злочини й лишатися безкарними
Фото: ukranews.com

Попри тривалу історію з "Дельта Банком" і значні суми неповернених коштів, Cargill як ексвласник банку залишився поза увагою держави й зокрема Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Про це у своєму блозі на сайті "Цензор.НЕТ" написав журналіст Сергій Лямець. 

Журналіст звернув увагу на те, що "проблема не тільки в тому, що Фонд гарантування не вживає достатньо заходів проти Cargill, а й у загальному стані розслідувань і покарання винних у виведенні коштів".

Лямець зазначив, що, за даними "РБК-Україна" в Офісі генпрокурора повідомили, що у згаданих у відповіді кримінальних провадженнях, пов'язаних із банкрутством АТ "Дельта Банк", службовим особам Cargill підозр не оголошували. Він також заявив, що у випадку "Дельта Банку" було виявлено безліч фіктивних угод, зокрема за участю Cargill.

"Cargill за рахунок операцій з акредитивами оформило на себе право вимоги до "Дельти" на суму близько $100 млн. Ця сума дорівнювала частці американської компанії в капіталі банку", – написав Лямець.

Журналіст розкритикував недоліки у стягненні боргів, підкреслюючи, що "показники продажу активів збанкрутілих банків виглядають як посміховисько". Він зазначив, що, попри великі суми, проблем із покаранням винних і поверненням коштів досі не розв'язано.

"То чому ж держава, а зокрема Фонд, тоді так старанно не помічає Cargill у своїх вимогах? Чи не тому, що Cargill у 2021 році прокредитував уряд України на €250 млн? А всього загальний борг України перед Cargill складає приблизно $700 млн. Виплати цього тягаря в серпні уряду вдалося реструктурувати, ну тобто відстрочити виплати. Кабмін, до речі, досі не відповів журналістам на питання щодо доречності кредитів. Також не відповів, чи це завадило притягненню до відповідальності групи Cargill як співвласника "Дельти", – підкреслив Лямець. 

Він додав, що якщо його оцінка правильна, то вимальовується "елегантна схема": спочатку Cargill виводить $100 млн через фіктивні угоди, а потім кредитує Україну, і про нього забувають.

"З початком повномасштабки група продовжує працювати у РФ і сплачувати там податки, фінансуючи вбивства українців. Cargill залишається у країні-агресорі й працює в низці сфер харчової галузі – від торгівлі до переробки цілої низки асортименту. Проте жодних питань до неї з боку офіційної української влади немає. Гадаю, що саме час їх поставити, не граючись у псевдолояльність. Бо навіть якщо США є партнером України, це геть не означає, що американські компанії можуть творити злочини й лишатися безкарними", – переконаний журналіст.