Глобальний саміт миру може відбутися в лютому 2024 року – Офіс президента України

Глобальний саміт миру обов'язково відбудеться, зазначив Жовква
Фото: president.gov.ua

Ініційований Україною Глобальний саміт миру може відбутися в лютому 2024 року. Про це 9 листопада в письмовій заяві повідомив Reuters заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква.

За його словами, саміт "обов'язково відбудеться" і "як ознаменує символічний початок практичної реалізації української формули миру, так і підіб'є підсумки всіх тих результатів, які вже досягнуто на цьому шляху".

Як вказав Жовква, Україна організує четверту зустріч радників із питань нацбезпеки наприкінці листопада або на початку грудня.

Заступник глави ОП визнав, що події на Близькому Сході впливають на пріоритети порядку денного для країн регіону, але наголосив, що в переговорах на Мальті взяли участь Саудівська Аравія, Бахрейн і Катар.

Жовква зазначив, що Україні "не потрібен саміт заради саміту".

"Ми говоримо про максимально широке залучення лідерів Глобального Півдня. Тому ми маємо ретельно продумати час і місце проведення саміту", – резюмував заступник глави ОП.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

24 червня в умовах таємності в Копенгагені з ініціативи Києва відбулася перша міжнародна конференція, присвячена війні в Україні. За інформацією ЗМІ, радники з безпеки з різних країн обговорювали умови ймовірних переговорів між Києвом і Москвою. Глава ОП Андрій Єрмак повідомляв, що на конференції відбулися консультації "щодо основних принципів миру".

У другій конференції у Джидді (Саудівська Аравія) на рівні політичних радників лідерів на початку серпня взяли участь представники понад 40 країн, що втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені, наголошував Єрмак. Росії на зустріч не запрошували. Уперше в ній узяв участь Китай.

В ОП зазначали, що на третій зустрічі на Мальті увагу було зосереджено на п'яти головних пунктах формули миру: "Ядерна та радіаційна безпека", "Продовольча безпека", "Енергетична безпека", "Звільнення всіх полонених і депортованих осіб" і "Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку". Представник Китаю пропустив саміт на Мальті через "неспівпадіння графіків", пояснили в Офісі президента України.

За словами Єрмака, Україна планує проведення двох самітів миру: перший, підготовці до якого було присвячено зустріч у Джидді, має ухвалити український мирний план за основу, другий має зафіксувати завершення війни – прогнозують, що в ньому візьме участь країна-агресор Росія.