Європа перетворюється на притулок для українських олігархів, які ухиляються від правосуддя – EU Today

Колишній власник "Дельта Банку" нещодавно втік до Австрії, і цей випадок є особливо показовим, вважає редактор EU Today
Фото: depositphotos.com

Європейські столиці стають новим домом для українських олігархів, які ухиляються від правосуддя, коли їхня країна потребує відшкодування збитків. Про це написав у своїй статті журналіст і редактор європейського видання EU Today Гері Картрайт. 

"Для України це тривожна тенденція: до цього колишні банкіри, такі як Костянтин Жеваго, Микола Лагун і Дмитро Фірташ, уникали правосуддя, перетинаючи західний кордон. Це яскраві приклади людей, котрі мають повертати свої нечесно здобуті гроші у свою країну під час повномасштабного вторгнення Росії. Натомість вони чекають свого часу в гостинних європейських столицях, таких як Лондон і Відень, уникаючи законного правосуддя", – написав автор.

Він також нагадав про нещодавню втечу Геннадія Боголюбова – колишнього партнера Ігоря Коломойського – у Польщу з підробленим паспортом. Усі ці бізнесмени мають значні фінансові зобов'язання перед Україною, що виникли через шахрайські схеми й розкрадання, які вони влаштували до і після початку повномасштабного вторгнення Росії, зазначив Картрайт.

Наприклад, колишній власник банку "Фінанси і кредит" Жеваго, якого обвинувачують у розкраданні приблизно €60 млн і підкупі голови Верховного Суду, зараз проживає у Франції. Його медійний бізнес в Україні й далі лобіює його інтереси, тоді як французькі суди відмовляються видати його Україні, підкреслив журналіст. Фірташ, власник газових і хімічних компаній, котрий уже приблизно 10 років чекає на правосуддя в Австрії, також користується благами європейського притулку.

Випадок із Миколою Лагуном є особливо показовим, вважає автор. Колишній власник "Дельта Банку" нещодавно втік до Австрії. Його установа була одним із найбільших приватних банків, які зазнали банкрутства в Україні. Лагуна і його менеджерів обвинувачують в Україні в численних порушеннях, зокрема у відмиванні грошей через офшорні компанії та фальсифікації фінансових звітів. Сума збитків, які йому інкримінують, перевищує €1,2 млрд.

"Незважаючи на безліч кримінальних справ (за деякими даними, їх було відкрито приблизно 600), Лагуну незмінно вдавалося уникнути серйозних наслідків. "Дельта Банк" вивели з ринку у 2015 році, але до 2022 року Лагун вільно пересувався між Австрією та Україною, його активів не заморозили й не передали в управління державі. Йому й далі приносили прибуток десятки земельних ділянок і чинні фінансово-будівельні й страхові підприємства. Лише 2023 року, коли ситуація почала загострюватися, Лагун вирішив ужити рішучих заходів, щоб уникнути подальшого судового переслідування", – підкреслив Картрайт.

Нещодавно він ініціював процедуру особистого банкрутства, намагаючись зменшити свої зобов'язання перед Українською державою. Після завершення процедури банкрутства він може перетворитися з фінансового шахрая на звичайного європейського жителя, вільного від переслідувань і правових дій із боку української влади, додав журналіст.

"Україна могла б використати ці кошти для фінансування своєї армії, відновлення економіки й забезпечення соціальної стабільності. Новий склад Європейського парламенту й оновлені національні парламенти в Європі й Великобританії мають вимагати від своїх урядів зайняти жорсткішу позицію щодо тих, хто нехтує законами в їхній рідній країні. Виборці мають запитати, чому, надаючи військову допомогу однією рукою коштом платників податків, ці самі уряди дозволяють таким особам, як Лагун, приховувати в європейських юрисдикціях суми, які потенційно еквівалентні щорічній допомозі невеликим державам", – заявив автор. 

Контекст:

Гері Картрайт – видавець і редактор EU Today. Він є членом Чартерного інституту журналістів і колишнім радником британських членів Європейського парламенту. Він є автором двох книжок: "Спадщина Путіна: російська політика та нова гонка озброєнь" (2009) і "Розшукувана людина: історія Мухтара Аблязова" (2019).