Йоганніс про ймовірне передання Patriot Україні: Якщо чимось поступимося, Румунія має отримати інше. Інакше нічого не буде

Йоганніс (на фото) зазначив, що президент України Зеленський "із великою цікавістю" очікує на рішення Румунії щодо Patriot
Фото: presidency.ro

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив 22 травня, що питанню про ймовірне передання Україні ЗРК Patriot "немає місця у широкому публічному просторі". Йоганніса цитує сайт президента Румунії.

Йоганніса запитали, на яких умовах Румунія може передати Patriot Україні та що отримає натомість.

"Це питання, яке мають обговорювати з військовими фахівцями, яке зрештою мають вирішити у Вищій раді національної оборони і результат мають довести до відома", – відповів президент.

За його словами, засідання румунської Вищої ради нацоборони щодо питання Patriot відбудеться, "щойно експерти прояснять питання".

"Це дуже складно, є контракти, укладені між постачальником та бенефіціаром, є дуже складні установки, і все це потрібно дуже добре прояснити", – наголосив Йоганніс.

Водночас він указав, що за жодних обставин не погодиться з тим, що Румунія "має залишитися без протиракетної та протиповітряної оборони".

"Тому, якщо чимось у підсумку поступимося, Румунія має отримати щось інше. Інакше нічого не буде зроблено", – сказав президент Румунії.

Йоганніс додав, що президент України Володимир Зеленський "із великою цікавістю очікує на рішення Румунії".

Після зустрічі з президентом США Джо Байденом Йоганніс 7 травня заявляв, що готовий обговорити доправлення Patriot в Україну.

Загалом, за інформацією Bloomberg, у Румунії є чотири батареї Patriot, водночас три з них ще у процесі розгортання. За словами Йоганніса, Україні, можливо, нададуть батарею, яка "майже готова до роботи", уточнило Reuters.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів 2023 року. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) та Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК. У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot.

Українська влада закликає партнерів передати Україні більше таких ЗРК і веде переговори про це. Зеленський навесні 2024 року заявив, що Україні потрібно ще щонайменше сім Patriot або схожих ЗРК, а щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ – 25 таких систем.