Зеленський припустив, що рішення про передання семи Patriot Україні можуть ухвалити на саміті НАТО

Навесні Зеленський говорив, що Україні потрібно ще щонайменше сім Patriot або схожих ЗРК
Фото: bundeswehr.de (ілюстративне)

Рішення про передання Україні семи систем Patriot можуть ухвалити на саміті НАТО у Вашингтоні в липні. Такий сценарій в інтерв'ю The New York Times, опублікованому 21 травня, припустив глава Української держави Володимир Зеленський.

Він зазначив, що дуже б хотів, щоб Україні на саміті надали запрошення вступити в Альянс, хоча це й "політичний інструмент".

Але, на думку Зеленського, США й Німеччина до цього не готові.

Тоді в підсумку Україна може отримати сім систем Patriot від країн НАТО, припустив президент.

Він додав, що в Києві хотіли б мати від 20 до 30 Patriot, щоб закрити повітряний простір над усією країною, але Україна погодиться й на сім.

"Вважаєте, що це занадто багато для ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні? Для країни, яка сьогодні бореться за свободу й демократію в усьому світі?" – вказав Зеленський.

Контекст:

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів і Німеччини. У грудні про передання Україні ще одного ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН.

Навесні 2024 року Зеленський говорив, що Україні потрібно ще щонайменше сім Patriot або схожих ЗРК, а щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ – 25 таких систем.