Кабмін України дозволив військовозобов'язаним за кордоном дистанційно ставати на військовий облік

Кабмін підтримав проєкт постанови про врегулювання питань ставання на військовий облік військовозобов'язаних, котрі перебувають за межами України, зазначили в Міноборони
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на засіданні 7 червня дозволив дистанційно ставати на військовий облік військовозобов'язаним, які постійно проживають за кордоном. Про це поінформував пресцентр Міноборони.

Зазначають, що уряд підтримав проєкт постанови №560, який розробило оборонне відомство з метою врегулювання питань ставання на військовий облік призовників, військовозобов'язаних і резервістів, котрі перебувають за межами України.

"Нововведення, зокрема, стосуються можливості постановки на військовий облік через закордонні дипломатичні установи України для осіб, які перебувають не в Україні понад три місяці. Відтепер призовники, військовозобов'язані й резервісти зможуть ставати на облік без особистої присутності в районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, з переліку документів, які підтверджують право на відтермінування від призову для українців за кордоном, видалили вимогу щодо подання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу постійного догляду для осіб з інвалідністю ІІ групи, додали в Міноборони.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року – до 11 серпня.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про електронний реєстр військовозобов'язаних 20 січня 2024 року. Президент України Володимир Зеленський підписав його 2 квітня. Окрім того, Зеленський 2 квітня підписав закон про зниження граничного призовного віку в українську армію із 27 до 25 років. Він набув чинності 4 квітня.

Законопроєкт удосконалює взаємодію між реєстрами й розширює перелік відомостей про військовозобов'язаних, що, на думку авторів, спрощує низку процедур і скорочує перелік документів для ТЦК, які мають збирати військовозобов'язані. Свої персональні дані (і зміни в них) громадяни зможуть вносити в е-кабінеті, який Міноборони презентувало у вигляді мобільного застосунку "Резерв+" 17 травня, він запрацював 18 травня.

16 травня Кабмін ухвалив постанову, яка регламентує, зокрема, порядок вручення повісток. Повістки в Україні тепер можуть роздавати цілодобово і практично всюди, а з 18 липня їх почнуть розсилати поштою.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для ТЦК свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши до військкомату.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

У травні Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою чоловіки, зняті з обліку через виїзд за кордон, були зобов'язані особисто з'явитися у військкомат до 16 червня.