"Москва втрачає ще один важіль впливу на Україну". Зеленський поговорив із вселенським патріархом

Зеленський 21 серпня провів розмову з патріархом Варфоломієм
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив у Х 21 серпня, що провів телефонну розмову зі вселенським патріархом Варфоломієм.

"Окремо підкреслив важливість нового закону про духовну незалежність, підтриманого Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій, і наголосив, що незалежний народ має бути незалежним і духовно. Запевнив, що наша держава прагне зміцнювати православ'я в Україні й сприяти відкритому діалогу між церквами", – написав глава держави.

Зеленський зазначив під час розмови з патріархом Варфоломієм, що "сьогодні Москва втрачає ще один важіль впливу на Україну й українців", президента цитує пресцентр ОП.

Зеленський також оновив запрошення для вселенського патріарха відвідати Україну з візитом.

Контекст:

Рада на засіданні 20 серпня ухвалила в другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій з центрами впливу чи управління в країні-агресорі. Документ встановлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняють.

В Україні діє Українська православна церква Московського патріархату, яка є частиною Російської православної церкви. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

У СБУ повідомили 20 серпня, що від початку повномасштабного вторгнення РФ відкрили кримінальні провадження щодо понад 100 священників УПЦ МП.