НАБУ завершило слідство у справі чинного нардепа Гунька

Після того як Гунька повідомили про підозру в хабарництві, його виключили із фракції "Слуга народу"
Фото: Анатолий Гунько / Facebook

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура 1 грудня завершили розслідування щодо чинного народного депутата Анатолія Гунька та його ймовірного спільника, підозрюваних в отриманні хабаря в розмірі $85 тис. Про це 4 грудня повідомляє пресслужба НАБУ.

У повідомленні не названо імені депутата, але з огляду на фабулу справи, ідеться про Гунька.

У НАБУ зазначають, що нардеп був одночасно головою тимчасової слідчої комісії Ради з розслідування корупції на державних підприємствах, в установах і організаціях Національної академії аграрних наук України. За даними слідства, він запропонував підприємцю отримати під оброблення землю, яка була в постійному користуванні держпідприємств. За кожний гектар землі та не перешкоджання своїй діяльності аграрій мав заплатити $130.

"У результаті досягнутих домовленостей за надання для обробки земель площею 1700 га одного з державних підприємств сума неправомірної вигоди становила $221 тис. Із них $85 тис. підприємець мав передати авансом до початку обробки. Під час передачі цих коштів нардепа і двох його спільників викрили "на гарячому", – ідеться в повідомленні.

У НАБУ зазначили, що матеріали стосовно другого спільника виділено в окреме провадження. Він перебуває в розшуку.

Розслідування правоохоронці розпочали за заявою підприємця.

Контекст:

НАБУ, САП і СБУ повідомили про викриття на хабарі чинного нардепа 8 серпня. ЗМІ уточнили, що цей нардеп є членом фракції "Слуга народу" Гуньком. За даними СБУ, він за гроші обіцяв надати в користування землю Національної академії аграрних наук. "Викрили його "на гарячому" під час отримання ним першої частини неправомірної вигоди в розмірі $85 тис.", – поінформували у спецслужбі.

9 серпня Гунька повідомили про підозру в хабарництві, того самого дня ВАКС заарештував нардепа із заставою в розмірі 30 млн грн.

10 серпня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що Гунька (разом із нардепом Богданом Торохтієм) виключили з парламентської фракції "Слуга народу".

4 жовтня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Гунька під вартою, але зменшила розмір застави із 30 млн до 10 млн грн, повідомляло "Суспільне" з посиланням на джерела. 18 жовтня за Гунька внесли заставу в розмірі 10 млн грн, і він вийшов на волю, повідомили в САП.