Польський міністр сільського господарства попросив вибачення за інцидент із розсипаним українським зерном, назвавши його виявом "розпачу"

Секерський попросив зрозуміти емоційність польських фермерів
Фото: Czesław Siekierski / Facebook

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський від імені польських фермерів попросив вибачення за те, що поблизу пропускного пункту "Дорогуськ" вони висипали зерно з кількох українських фур. Про це 13 лютого пише сайт польського уряду.

Він назвав це не зовсім адекватною формою протесту, до якої часто вдаються протестувальники в різних країнах.

"Фермери не впоралися зі своїми емоціями, але не варто забувати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. Напередодні весняних польових робіт у них немає грошей на купівлю добрив і засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхнього відчаю", – вважає Секерський.

Міністр заявив, що підтримує діалог і прямі переговори як найкращу форму врегулювання проблеми на кордоні.

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий акт відчаю і прошу зрозуміти їхню украй складну ситуацію. Ми проводимо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які обмежать приплив товарів, котрі підривають стабільність агропродовольчих ринків", – ідеться в заяві.

Міністр вважає, що українські політики "були надто емоційними" в оцінках ситуації і закликав "пам'ятати, що польські фермери допомагали й надалі допомагають Україні".

"Врегулювання проблем лежить не лише в польсько-українських відносинах, оскільки за організацію й правила торгівлі на спільному європейському ринку відповідає Європейська комісія", – додав Секерський.

Контекст:

Із 6 листопада 2023 року польські перевізники блокували рух вантажівок у чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні: "Ягодин – Дорогуськ", "Краковець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне" і "Шегині – Медика". Вони вимагали відновлення системи дозволів чи квот для українського транспорту. 23 листопада до них долучилися польські аграрії в пункті пропуску "Шегині – Медика", висунувши свої вимоги щодо ввезення українського зерна на територію Польщі. 12 лютого польські фермери розпочали акції протесту ще на двох пунктах пропуску – "Зосин" і "Довгобичув".

Відео з розсипаним зерном на польській території поблизу прикордонного пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ" з'явилося 11 лютого в соцмережах. Один із протестувальників, власник логістичної компанії Rafał Mekler Transport Рафал Меклер написав у Facebook, що "полякам доводиться брати справу у свої руки", бо їх нібито не чує Євросоюз. Як зазначає Центр протидії дезінформації, саме Меклер організував акцію із розсипанням зерна з фур.

Польські протестувальники мають претензії до аграрної продукції з України. Вони заявляють, що це шкодить їхньому бізнесу. Польська поліція з'ясовує подробиці інциденту з висипаним зерном.

12 лютого посольство України в Польщі озвучило вимогу покарати винних за розсипане українське зерно на акції протесту польських фермерів. Увечері один із далекобійників Вадим Шеретюк розповів, що три українські вантажівки, з яких польські фермери висипали зерно на дорогу, залишаються в пункті пропуску "Дорогуськ". За його словами, водії не мають вказівок ні їхати до Литви, як планували, ні повертатися в Україну.