Президент Болгарії наклав вето на угоду про постачання Україні 100 БТР

Радев вважає, що обіцяна Україні техніка зі зброєю потрібна в Болгарії
Фото: ЕРА

Президент Болгарії Румен Радев наклав вето й повернув у парламент закон про ратифікацію угоди щодо надання Україні бронетранспортної техніки. Про це 4 грудня пише його сайт.

Радев заявив, що депутати, які схвалили угоду, "не були достатньо ознайомлені з конкретними параметрами дарування, що не дає змоги їм об'єктивно оцінити, чи залишається застаріла техніка, яку надають, необхідною [у країні]".

На думку президента, під час ухвалення закону не врахували "завдань воєнного часу, які стоять перед болгарською поліцією, а також прикордонною й пожежною службами".

"Надану Україні броньовану транспортну техніку великої вантажності могли б використати саме для охорони болгарського кордону й надання допомоги населенню в разі катастроф та аварій, зокрема у важкодоступних районах... Я керуюся переконанням, що безпека, здоров'я й життя болгарських громадян мають бути першим пріоритетом", – ідеться в заяві.

Радев наголосив, що закон про ратифікацію повернуто в парламент Болгарії для подальшого обговорення.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Росії проти України Болгарія офіційно відмовлялася постачати Україні зброю. Але 3 листопада 2022 року парламент схвалив надання військової підтримки Києву. 23 грудня в Болгарії повідомили про початок доправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну.

20 січня 2023 року видання Die Welt опублікувало розслідування, згідно з яким Болгарія активно підтримувала Україну боєприпасами й дизельним паливом у перші місяці повномасштабної війни, хоча публічно була проти постачань.

6 березня портал Euractiv написав, що за останні два роки Україна отримала від Болгарії через треті країни зброї на мільярди доларів, водночас Болгарія не уклала жодної прямої угоди з Україною.

4 серпня болгарські ЗМІ повідомили, що уряд Болгарії схвалив проєкт угоди між міністерством внутрішніх справ країни й Міноборони України про безоплатне надання Києву бронетехніки (приблизно 100 машин). За цією угодою Болгарія також надасть Україні запчастини й озброєння. Повідомляли, що йдеться про бойові машини 60-х і 70-х років, які є в МВС Болгарії і яких ніколи раніше не використовували.

Угоду між болгарським МВС і Міністерством оборони України про безоплатне передання Києву 100 бронетранспортерів болгарського міністерства внутрішніх справ підписали 8 серпня в Софії, а 13 листопада – в Україні. 22 листопада її ратифікували Національні збори Болгарії. Зазначали, що Болгарія надасть Україні бронетехніку з наявним на ній озброєнням, а також запчастини для її обслуговування, які більше не потрібні МВС країни. За словами міністра оборони Болгарії Тодора Тагарева, ідеться про бронемашини із 12,7-мм кулеметами.