Зеленський повідомив прем'єра Болгарії про оборонні потреби України щодо посилення Повітряних сил і артилерії

Зеленський 30 листопада провів розмову з Денковим
Фото: president.gov.ua (архів)

Президент України Володимир Зеленський 30 листопада провів телефонну розмову з главою уряду Болгарії Ніколаєм Денковим. Про це Зеленський поінформував в Х.

"Перебуваючи в Запоріжжі, провів розмову із прем'єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим і подякував йому за потужну промову в Європейському парламенті, а також за принципову позицію його уряду щодо підтримки України", – написав президент.

За словами Зеленського, під час бесіди він поінформував Денкова про поточні оборонні потреби України, зокрема щодо посилення українських Повітряних сил і артилерії.

Також однією з тем розмови був вступ України в ЄС, додав президент.

"Наголосив на важливості єдності в підтримці європейської інтеграції України, а також багаторічної допомоги обсягом €50 млрд", – підкреслив Зеленський.

Він розповів, що запросив Болгарію скерувати свого представника на наступний раунд переговорів щодо української формули миру, запланований на початок 2024 року.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Росії проти України Болгарія офіційно відмовлялася постачати Україні зброю. Але 3 листопада 2022 року парламент схвалив надання військової підтримки Києву. 23 грудня в Болгарії повідомили про початок доправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну.

20 січня 2023 року видання Die Welt опублікувало розслідування, згідно з яким Болгарія активно підтримувала Україну боєприпасами й дизельним пальним у перші місяці повномасштабної війни, хоча публічно була проти постачань.

6 березня портал Euractiv написав, що за останні два роки Україна отримала від Болгарії через треті країни зброї на мільярди доларів, водночас Болгарія не уклала жодної прямої угоди з Україною.

27 вересня парламент Болгарії схвалив передання Україні несправних ракет до ЗРК С-300, а 22 листопада – 100 бронетранспортерів.