Путін заговорив про співпрацю між РФ та Китаєм у військово-космічній сфері

Путін стверджує, що рівень взаємодії військових РФ та КНР "постійно підвищується"
Фото: ЕРА

8 листопада президент країни-агресора Росії Володимир Путін на зустрічі в Москві із заступником голови Центральної військової ради КНР Чжан Юся заговорив про співпрацю у військово-космічній сфері. Стенограму зустрічі опублікувала пресслужба Кремля.

Глава Кремля зазначив, що 2024 року країна-агресор почне головувати у БРІКС – міждержавному об'єднанні Бразилії, Росії, Індії, КНР та Південної Африки, – і розраховує, що китайська сторона допоможе російській просувати зокрема порядок денний, у якому зацікавлена Москва.

"Дедалі більшого значення набувають наша співпраця, наші контакти у військовій та військово-технічній сферах. А що стосується військово-технічної, то тут, звісно, на перше місце виходить наша робота у високотехнологічних сферах. Маю на увазі і космос, зокрема високоорбітальні угруповання, маю на увазі й сучасні види озброєння, перспективні, які, безумовно, гарантуватимуть стратегічну безпеку як Росії, так і Китайської Народної Республіки", – сказав Путін.

The Moscow Times пише, що глава Кремля мав на увазі супутникові технології.

Путін також зазначив, що рівень взаємодії російських та китайських військових "постійно підвищується".

Контекст:

Китай від початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Китай постачає Росії технології та обладнання, які відіграють "дедалі важливішу роль" у війні, яку країна-агресор розв'язала проти України, ідеться у звіті офісу директора Національної розвідки США. Станом на березень Китай доправив Росії безпілотників та їхніх частин на суму понад $12 млн.

Глава Таємної розвідувальної служби Великобританії, відомої як MI6, Річард Мур заявив 19 липня, що Китай та його голова Сі Цзіньпін "абсолютно причетні" до вторгненні країни-агресора Росії в Україну.