Рада 11 січня розгляне законопроєкт про мобілізацію в першому читанні

Рада може ухвалити законопроєкт про мобілізацію в першому читанні вже 11 січня
Фото: Верховна Рада України / Telegram

Верховна Рада 11 січня почне розглядати законопроєкт №10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". Про це народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив 10 січня в Telegram.

Гончаренко посилається на заяву, яку під час пленарного засідання 10 січня зробив із трибуни Ради голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія.

Нардеп зазначає, що йдеться не про ухвалення законопроєкту в цілому. За словами Гончаренка, його спрямують на доопрацювання до другого читання.

Депутат від "Голосу" Ярослав Железняк у Telegram також зазначає, що законопроєкт розглядатимуть у першому читанні.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 9 січня не ухвалював рішень щодо законопроєктів про мобілізацію (їх подано в Раду п'ять) і переніс їх розгляд на 10 січня.

Нардеп від "Батьківщини", член комітету з питань оборони Вадим Івченко підтверджував 9 січня у Facebook, що обговорення законопроєктів розпочали, але продовжать 10 січня. За його словами, більшість представників комітету згодні з:

  • необхідністю збереження відтермінування для всіх осіб з інвалідністю (включно з третьою групою інвалідності). Це стосується і чоловіків, чиї дружини мають інвалідність третьої групи;
  • необхідністю забезпечення дискреції в ротації задіяних у бойових діях військовослужбовців. Це означає, що військовослужбовців, які перебувають 12 місяців на передовій, мають демобілізувати або надати їм відпустку на строк до двох років. Що стосується тих, хто перебуває в тилу, – ротація за 36 місяців;
  • необхідністю обов'язкового навчання призовників строком щонайменше 60 днів;
  • необхідністю прибрати із законопроєкту всі тимчасові обмеження людей, які не відповідають нормам Конституції.

"Усі наші розробки та зауваження ми викладемо в рекомендаціях до цього законопроєкту. У разі його подання на голосування в парламент правки будуть вносити між першим і другим читанням", – пояснив Івченко.

Рада завтра розгляне законопроєкт про мобілізацію в першому читанні. Про це заявив голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія.

Контекст:

25 грудня Кабмін подав у Раду законопроєкт про мобілізацію №10378. Він передбачає зниження мінімального віку мобілізації з 27 до 25 років, скасування строкової служби та поняття про обмежену придатність. Крім того, Кабмін запропонував надсилати повістки онлайн, а на ухилянтів накладати деякі обмеження прав.

Того ж дня в Раду подали ще один законопроєкт (№10379), який пропонує збільшити штрафи за порушення правил військового обліку та мобілізації. За даними Железняка, станом на 9 січня в парламент подали вже п'ять законопроєктів про мобілізацію – урядовий і чотири альтернативні.

Голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич 6 січня повідомив, що в законопроєкт про мобілізацію внесуть суттєві зміни.

8 січня комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики. Голова комітету Анастасія Радіна в коментарі "Українській правді" зазначила, що на засіданні були представники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ, вони погодилися з висновком комітету і домовилися усунути недоліки.