"Рада дозволила записувати майно на родичів". НАЗК закликало Зеленського ветувати законопроєкт про покарання за недостовірне декларування

НАЗК "у терміновому порядку" підготує і передасть Зеленському пропозиції для виходу із ситуації, що склалася
Фото: president.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції закликає президента України Володимира Зеленського ветувати ухвалений сьогодні Верховною Радою законопроєкт №4651, який передбачає позбавлення волі за недостовірне декларування. Про це йдеться в заяві НАЗК, опублікованій 3 червня.

"Законопроєкт №4651 був ініційований президентом для відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування. Однак під час голосування в залі було внесено кілька поправок, які дозволять декларантам ухилятися від декларування майна членів сім'ї, навіть якщо вони знають про наявність цього майна", – ідеться в повідомленні.

Як пояснили в НАЗК, ці поправки визначають, що майно членів сім'ї декларують, тільки якщо "член сім'ї подав відомості про такі об'єкти" декларанту.

"Початкова мета законопроєкту була правильною та необхідною. Проте замість того, щоб забезпечити позбавлення волі за брехню в декларації, Верховна Рада дозволила записувати коштовне майно на родичів. Отже, НАЗК вимушене просити президента накласти вето на цей закон", – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

Окрім цього, у відомстві зазначили, що ухваливши ще одну поправку, народні депутати відмовилися підтримати позицію Зеленського про введення санкції у вигляді позбавлення волі за умисне неподання декларації.

НАЗК "у терміновому порядку" підготує і передасть главі держави пропозиції для виходу із ситуації, що склалася.

Контекст:

Раніше Кримінальний кодекс України регламентував відповідальність за декларування недостовірної інформації статтею 366. Вона передбачає позбавлення волі на строк до двох років за подання суб'єктом декларування свідомо недостовірних відомостей у декларації.

Конституційний Суд України (КСУ) 27 жовтня 2020 року скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також за умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації – депутати ухвалили законопроєкт №4460, який передбачає штраф і обмеження волі, але не тюремне ув'язнення.

У січні президент Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування і вніс законопроєкт №4651, який передбачає відновлення тюремного покарання за брехню в декларації, до парламенту як невідкладний.

3 березня комітет розглянув законопроєкт №4651 і вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити його в першому читанні.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 15 квітня.

3 червня Верховна Рада підтримала його у другому читанні й у цілому. За нього проголосувало 307 народних депутатів.

Відповідно до законопроєкту, за умисне неправдиве декларування чиновника можуть покарати штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до двох років, якщо невідповідність із реальними доходами становитиме від 1,1 млн до 4,5 млн грн. Якщо невідповідність перевищить 4,5 млн грн, правопорушнику може загрожувати позбавлення волі на строк до двох років.