Рада ухвалила за основу законопроєкт про військову поліцію

За законопроєкт №6569-д проголосувало 247 нардепів
Фото: depositphotos.com

Верховна Рада 19 червня ухвалила в першому читанні законопроєкт №6569-д про військову поліцію. Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк у Telegram.

За відповідний законопроєкт проголосувало 247 народних обранців.

"Метою законопроєкту є створення законодавчих підстав і правових засад діяльності військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки й оборони та який основним своїм завданням має забезпечення правопорядку й військової дисципліни в Міністерстві оборони України, Збройних силах України та Державній спеціальній службі транспорту", – ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Контекст:

Створити військову поліцію в листопаді 2019 року доручив Міноборони України президент Володимир Зеленський.

У грудні 2022 року Рада ухвалила законопроєкт №8271 про посилення відповідальності за злочини проти військової служби. Він передбачає внесення змін до низки законодавчих актів України, зокрема до Кримінального кодексу й Кодексу про адміністративні правопорушення. Зміни стосуються особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану або в бойовій ситуації.

19 грудня тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що "армія тримається на дисципліні", тому він підтримує посилення відповідальності за злочини проти військової служби.

Зеленський підписав закон про посилення відповідальності за злочини проти військової служби 24 січня 2023 року.

21 серпня 2023 року в Міноборони повідомили, що розробляють законопроєкт про військову поліцію, яка має стати військовим формуванням із правоохоронними функціями і входитиме до системи МО. Нове формування має бути сумісним із відповідними структурами держав – членів НАТО, вважають у відомстві.