Рютте переконаний, що Україна буде членом НАТО

Рютте "абсолютно впевнений", що в майбутньому Україна приєднається до НАТО
Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте переконаний, що Україна стане членом Альянсу. Про це він сказав 16 жовтня на пресконференції у Брюсселі напередодні зустрічі міністрів оборони країн – членів НАТО (17-го й 18 жовтня).

Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі NATO News.

"Ми хочемо й далі підтримувати Україну й у довгостроковій перспективі. Росія має зрозуміти, що ми не залишимо Україну саму, – заявив Рютте. – Я твердо переконаний, що одного дня Україна стане членом НАТО, і я аплодуватиму, коли цей день настане".

За словами генсека, також цілком очевидно, що країна-агресора РФ не має права вето на членство України в Альянсі.

"Вони не можуть впливати на це обговорення. Це лише союзникам обговорювати, як це просувати", – додав Рютте.

Він зазначив, що вся робота, яку проводять союзники з Україною, спрямована на покращення оперативної взаємосумісності України з НАТО.

"Не тільки гроші, а й навчання, усі програми, які в нас є зараз, так само як і індивідуальні зобов'язання, котрі взяли союзники щодо безпекових угод з Україною, – усе це, по суті, забезпечує готовність України до того дня, коли настане можливість членства в НАТО", – наголосив Рютте.

Він зазначив, що поки не може сказати конкретно, яким буде шлях Києва, але "абсолютно впевнений", що в майбутньому Україна приєднається до НАТО.

Контекст:

30 вересня 2022 року, після того, як нелегітимний президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, глава Української держави Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за пришвидшеною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення до Альянсу Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

1 жовтня FT написала, що президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця своїх повноважень.

За два дні після вступу на посаду генсека Альянсу Рютте заявив у Києві, що Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше.