Саміт миру, який готує Україна, імовірно, відбудеться у вересні. ЗМІ назвали дві країни, які його можуть прийняти

Саміт миру на рівні лідерів країн може відбутися на полях Генасамблеї ООН
Фото: ЕРА

Глобальний саміт миру, до якого готується Україна, може відбутися у вересні, повідомило Politico 3 серпня, посилаючись на джерела.

За інформацією співрозмовників видання, Україна розглядає переговори, які відбудуться у Саудівській Аравії цього тижня, як провісника такого саміту.

Саміт миру на рівні глав держав може відбутися на полях Генеральної Асамблеї ООН або в межах зустрічі лідерів "Групи двадцяти". 78-ма сесія Генасамблеї відбудеться в Нью-Йорку з 12-го до 30 вересня, повідомило Associated Press. Зустріч лідерів G20 заплановано на 9–10 вересня, вона відбудеться у Нью-Делі.

Окрім того, за даними Politico, обговорюють проведення "структурованішого" саміту миру пізніше цього року.

The Wall Street Journal, посилаючись на джерела, писала, що Україна й союзники очікують, що кульмінацією дипломатичних зусиль, серед яких переговори в Саудівській Аравії, стане проведення Глобального саміту миру наприкінці року. За інформацією видання, на цьому саміті лідери підпишуть документ із загальними засадами припинення війни РФ проти України.

Контекст:

Формулу миру, яка містить 10 пунктів, Україна презентувала у листопаді 2022 року. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

ЗМІ повідомляли, що Україна й союзники хочуть провести до зустрічі НАТО у Вільнюсі (вона відбулася 11–12 липня) саміт із реалізації формули миру. Зеленський пропонував провести саміт формули миру в липні, коли з початку повномасштабного вторгнення РФ мине 500 днів (це було 8 липня), але поки саміт не відбувся. Пізніше президент казав, що треба почекати й "дотиснути ту кількість держав" – учасників саміту, яка потрібна Україні. За його словами, Україна прагне провести Глобальний саміт миру восени.

Саудівська Аравія 5–6 серпня планує прийняти мирні переговори щодо України в Джидді. Туди запросили представників 30 держав, але країни-агресора РФ на саміті не буде. Зустріч відбудеться на рівні радників із нацбезпеки і політичних радників лідерів держав. Попередні такі переговори були у Копенгагені у червні в умовах суворої таємності.