Сирський: Дуже важливо, щоб усі громадяни України виконали свій конституційний обов'язок

Сирський зазначив, що без мобілізації не зможе створити нові резерви і бригади
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про важливість того, щоб усі громадяни України, зокрема ті, хто живе за кордоном, стали на захист країни. Про це він сказав в інтерв'ю The Guardian, опублікованому 24 липня.

Сирський вказав, що без мобілізації він не зможе створити нові резерви й бригади, які потрібні, оскільки країна-агресор Росія нарощує свої сухопутні війська – до кінця 2024 року плануть збільшення їхньої чисельності в Україні до 690 тис. осіб.

Як зазначив головнокомандувач ЗСУ, "дуже важливо, щоб усі громадяни України виконали свій конституційний обов'язок".

Сирський закликав українців, які проживають за межами країни, також узяти участь у цьому.

Він висловив сподівання, що "після перемоги вони зможуть розповісти своїм дітям, де вони були, коли всі громадяни України билися в таких запеклих боях".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 23 липня 2024 року Верховна Рада удванадцяте продовжила воєнний стан і мобілізацію в Україні – до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити для терцентру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши до ТЦК. 17 липня в Міноборони поінформували, що за два місяці військово-облікові дані оновило майже 4,7 млн українців.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове підвищення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.