Спільною метою росіян має бути звільнення РФ від режиму божевільного Путіна, а не боротьба із санкціями – ОП

Єрмак: Суть режиму Путіна – бажання геноциду українців
Фото: ЕРА

Росіянам треба боротися не із санкціями, а із владою нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна. Про це 4 серпня заявив у Telegram глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Спільною метою всіх росіян має бути звільнення РФ від божевільного диктатора Путіна та його режиму, а не боротьба із санкціями. Санкції потрібно лише посилювати доти, доки Росія продовжує збройну агресію", – написав він.

Глава ОП наголосив, що "вся суть режиму Путіна – це бажання геноциду, знищення українців як нації, захоплення території, а санкції – це те, що стримує військову машину режиму і не дає йому розвиватися в бажанні вбивати людей, дітей".

"Посилення санкцій до повної зупинки ВПК РФ, неможливості заробляти на експорті енергоносіїв, а разом із цим і війни – ось це ціль. Бо злочини режиму лише позбавляють майбутнього всіх росіян", – вважає Єрмак.

Заява глави ОП прозвучала після пресконференції російських опозиціонерів, яких звільнили із в'язниць РФ унаслідок масштабного обміну із Заходом. 2 серпня під час спілкування із журналістами один з опозиціонерів Володимир Кара-Мурза, якого віддала РФ, заявив, що санкції, які проти Росії ввели після початку її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, "спрямовані не проти режиму Путіна і проти конкретних злочинців у вищих рядах режиму Путіна, а проти всієї країни, проти всіх російських громадян", писала "Медуза".

Кара-Мурза вважає, що це "вкрай несправедливо та контрпродуктивно". Він також процитував висловлювання вбитого в Москві у 2015 році опозиціонера Бориса Нємцова: "Країни не чіпайте – негідників карайте".

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росію почали покидати закордонні компанії, а проти країни-агресора було введено кілька пакетів санкцій. Останній на цей час, 14-й пакет санкцій проти Росії ЄС ухвалив 24 червня 2024 року. Обмеження було спрямовано на російську енергетику, фінанси і торгівлю, а також боротьбу з обходом обмежувальних заходів ЄС. Вводять санкції проти Росії й інші країни та організації.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ було накладено майже 12,6 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 15 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію і Північну Корею.