США мають показати, що справжні союзники ніколи не покинуть країни, яка бореться за незалежність – Яценюк

Поразка України катастрофічно послабить США, вважає Яценюк
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

США підтримують Україну і є ціллю "осі зла", до якої належить, зокрема, країна-агресор Росія. Про це в ефірі телепрограми на BBC заявив прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк, запис він опублікував 27 вересня у Facebook.

Відповідаючи на запитання ведучого, як він ставиться до "мирного плану" від представників Республіканської партії США (зокрема, кандидата у віцепрезиденти Джея Ді Венса), який передбачає "лінію демаркації й нейтралітет України", Яценюк зазначив, що "це не має нічого спільного з мирним планом".

"Якщо Україна буде нейтральною, то це шлях до фактичного захоплення України воєнним злочинцем [нелегітимним президентом РФ Володимиром] Путіним. Нагадаю, що Україна була нейтральною до 2014 року. І, незважаючи на це, Путін незаконно анексував Крим і розв'язав війну проти України 10 років тому. Тому я впевнений, що всі ці так звані мирні плани, які передбачають передачу території України Росії, – це повний нонсенс, це неприйнятно", – заявив він.

Яценюк назвав п'ять чинників, які мають допомогти Україні: відновити територіальну цілісність України, захистити Україну, притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців, накласти на РФ "жорсткі" санкції, відновити світовий порядок і захистити цінності вільного світу.

"Вважаю, що Джей Ді Венс, який може стати або не стати віцепрезидентом, зацікавлений у питаннях національної безпеки Сполучених Штатів. Він має бути зацікавлений у тому, щоб США були сильнішими, а не слабшими. А якби Україна програла, це був би прямий шлях до катастрофічного ослаблення США", – підкреслив експрем'єр України.

Яценюк також прокоментував передвиборчі перегони у США і їхній вплив на війну в Україні.

"Ми не підтримуємо ні демократів, ні республіканців. Ми підтримуємо американський народ і його вибір. Та очевидно, що існує нова вісь зла. І головною ціллю цієї осі зла, або осі автократій, є Сполучені Штати як лідер вільного світу. І якщо, наприклад, колишній президент [США Дональд] Трамп хоче, щоб США були сильнішими, він повинен зробити Україну сильнішою – щоб показати всьому світу, що справжні союзники й лідер вільного світу ніколи не покинуть країни, яка бореться за свій суверенітет і незалежність. Інакше це буде чітким зловісним сигналом для Китаю, для Ірану, навіть для Венесуели й великої кількості тих, хто нехтує світовим порядком… Залишками світового порядку", – заявив він.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024 року у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

18 вересня президент України Володимир Зеленський оголосив про завершення підготовки плану перемоги.

22 вересня Зеленський прибув із візитом у США, щоб презентувати свій план американським лідерам.

26 вересня він зустрівся з двопартійною делегацією Сенату, того самого дня провів переговори з Байденом. Планують, що 27 вересня Зеленський зустрінеться з Трампом.