США наступного тижня можуть оприлюднити інформацію про передання Україні F-16 – Білий дім

США вже більше ніж рік навчають українських пілотів на платформі F-16 і досягли значного прогресу, зазначили в Білому домі
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Сполучені Штати наступного тижня можуть оприлюднити нову інформацію про передання Україні американських винищувачів F-16. Про це 5 липня на брифінгу в режимі телеконференції, який присвятили майбутньому саміту НАТО у Вашингтоні 9–11 липня, повідомив представник адміністрації США високого рангу, його цитує сайт Білого дому.

Американського посадовця запитали, чи буде якийсь рух щодо зобов'язань передати F-16 Україні.

"Що стосується літаків F-16, то, як ви знаєте, Сполучені Штати вже більше ніж рік навчають українських пілотів на платформі F-16. Ми досягли значного прогресу, і я очікую, що наступного тижня ми оголосимо про це докладніше", – відповів представник Білого дому.

Контекст:

Винищувачі F-16 американського виробництва Україні пообіцяли чотири країни: Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія. Прогнозували, що перші літаки Україна отримає цього літа.

Двостороння безпекова угода, яку підписали 13 червня 2024 року президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден, передбачає надання Україні озброєння, "до того ж не лише F-16, а й багато іншого".

У Білому домі заявили в середині червня, що винищувачі F-16, передані від США, базуватимуться в Україні.