"Це навіть не товстий натяк – це прямий текст". Клімкін упевнений, що США чекають на санкції проти Коломойського від Зеленського

Клімкін: Американська адміністрація готова піти так далеко, як цього вимагають протидія російській агресії та побудова спільної історії успіхів з Україною
Фото: EPA
Ексглава МЗС України Павло Клімкін вважає, що сам факт введення санкцій проти українського мільярдера Ігоря Коломойського ще до першої розмови між президентом США Джо Байденом і президентом України Володимиром Зеленським багато означає в дипломатичній практиці.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що введення санкцій проти бізнесмена Ігоря Коломойського і публічне оголошення про них від держсекретаря США – політичний сигнал від адміністрації США для української влади. Про це Клімкін сказав "Радіо Свобода" 5 березня. 

"Я вважаю, що це більше, ніж санкції щодо Ігоря Коломойського... Я вважаю це політичним сигналом", – сказав він.

Дипломат не відкинув, що ці санкції вже діяли якийсь час до оголошення про них.

"Я насправді чув про підготовку цих санкцій десь рік або навіть півтора тому... Ці санкції готувалися ще за попередньої американської адміністрації, їх зараз допрацювали і реально зробили заяву", – сказав Клімкін.

За його словами, американська адміністрація хоче підштовхнути Україну, щоб вона стала не просто партнером, а союзником США, і надсилає українській владі прямий меседж про те, "що треба закінчувати ці імітації щодо судової реформи, щодо деолігархізації, і починати братися за розум, і, звичайно, припинити кошмарити антикорупційні інституції, які зараз борються за своє існування".

Він упевнений також, що США очікують від президента України Володимира Зеленського введення санкцій проти Коломойського.

"Це такий товстий натяк... Ні, навіть не товстий натяк – це прямий текст. І те, що американці зробили, – це прямий текст до контакту на вищому рівні, також багато що значить у дипломатичній практиці. Це класика того, як американці спілкуються. І спілкуються дуже-дуже зрозуміло", – вважає ексглава МЗС.

На його думку, американська адміністрація у своїх діях "готова піти так далеко, як цього вимагають протидія російській агресії та побудова спільної історії успіхів з Україною".

Клімкін також пояснив, чому як підстави для санкцій Держдепартамент вказав корупційні дії Коломойського на посаді голови Дніпропетровської області України, а не, наприклад, справи "ПриватБанку". Він підкреслив, що за основу в санкціях беруть те, що можна довести.

"Якщо американці посилаються саме на це, це означає, що вони це можуть довести. Санкції можна оскаржити. Саме про цей період є стовідсоткові докази на випадок, якщо їх будуть оскаржувати. Це не значить, що немає інших фактів і що потім не приєднають інші історії", – пояснив Клімкін.

5 березня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції Сполучених Штатів проти Коломойського. Йому, його дружині і дітям заборонили в'їзд у США.

Офіс президента подякував США "за підтримку деолігархізації". Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко підкреслив, що незалежно від того, як розвиватимуться події із санкціями, розслідування справ, пов'язаних із Коломойським, в Україні триватиме.

Коломойський входить до десятка найбагатших українців. Журнал "Forbes Україна" у 2020 році оцінював його статки в $1 млрд (восьме місце у списку найбагатших), журнал НВ  в $1,18 млрд (шосте місце).

Міністерство юстиції США в серпні 2020 року подало проти Коломойського і Боголюбова два цивільні позови, в яких звинуватило бізнесменів у відмиванні коштів "ПриватБанку". Мін'юст вимагає конфіскації об'єктів нерухомості, придбаних ними на території Сполучених Штатів. Оцінна вартість нерухомості, яку хочуть конфіскувати, – приблизно $70 млн.

Коломойський заперечив обвинувачення мін'юсту США у відмиванні грошей "ПриватБанку". "Усі інвестиції у США були зроблені з власних коштів, отриманих у 2007–2008 роках за угодою з компанією "Євраз", і з доходів інших бізнесів, які зберігалися у "ПриватБанку", – говорив бізнесмен у серпні. На тлі цих подій 10 серпня в Києві активісти вимагали екстрадиції Коломойського у США, писали "Букви".

До кінця року мін'юст США подав ще один цивільний позов проти бізнесменів. У ньому стверджують, що комерційну нерухомість у Клівленді, штат Огайо, "придбали з використанням коштів, незаконно привласнених у "ПриватБанку" в Україні за допомогою багатомільярдної доларової кредитної схеми".