Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше – генсек Альянсу

Росія в питанні членства України в НАТО "не має права вето", запевнив Рютте
Фото: president.gov.ua

Україна зараз близька до членства в НАТО, як ніколи раніше. Про це 3 жовтня на спільній із президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Києві заявив новий генсек Альянсу Марк Рютте.

Відеозапис опублікували на YouTube-каналі NATO News.

"На останньому саміті НАТО, який відбувся у Вашингтоні в липні цього року, союзники погодилися, і це дуже важливо, що шлях України до членства незворотний, – сказав Рютте. – Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Зараз у нас є комплексний пакет допомоги, який допоможе Україні проводити реформи".

Генсек розповів, що в Києві зустрічався з багатьма людьми, які разом з українцями працюють над упровадженням реформ.

"Україна стає сильнішою щодня, оперативно суміснішою з НАТО і кращою, ніж будь-коли, підготовленою до вступу в наш Альянс. І це, по суті, прокладає для України міст до членства в НАТО. І я думаю, що настане день, коли Україна стане повноправним членом НАТО", – зазначив Рютте.

Генсек НАТО додав, що Росія в цьому питанні "не має права голосу й не має права вето".

Зі свого боку Зеленський заявив, що Україна зараз сфокусована на тому, щоб її запросили до НАТО.

"Це дуже важливий крок. Це складно досягти. Ми фокусуємося на цьому результаті. Будемо робити все, щоб це отримати", – вказав президент (відеозапис оприлюднили у Facebook ОП).

Контекст:

30 вересня 2022 року – після того, як нелегітимний президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за пришвидшеною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення до Альянсу Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

1 жовтня FT написала, що президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця своїх повноважень.