Українським морським коридором за 11 місяців транспортували 60 млн тонн вантажів

За 11 місяців роботи українського коридору експортовано 40,6 млн тонн зерна до 46 країн світу
Фото: Адміністрація морських портів України / Ukrainian Sea Ports Authority / Facebook

За 11 місяців функціонування українського морського коридору у Чорному морі ним перевезли 60 млн тонн вантажів. Про це 26 липня повідомляють у Facebook Адміністрації морських портів України.

"60 млн тонн – вантажообіг портів Великої Одеси за 11 місяців роботи українського коридору. 40,6 млн тонн експортовано зернових вантажів до 46 країн світу", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що зараз українським коридором рухається балкер Manta Hacer із 25,2 тис. тонн української гуманітарної пшениці до Ємену.

"Це чергове судно, яке зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН", – ідеться у повідомленні.

В АМПУ підкреслили, що навіть незважаючи на повномасштабну війну й підступні обстріли країною-агресором РФ портової інфраструктури, зокрема ангарів для зберігання агропродукції, Україна "залишається ключовим гравцем у питанні глобальної продовольчої безпеки світу".

Місяць тому в Мінінфраструктури повідомляли, що українським морським коридором транспортували рекордні 55 млн тонн вантажів.

Контекст:

Після виходу країни-агресора РФ із "зернової угоди" (діяла з 1 серпня 2022 року) Україна 10 серпня 2023 року оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, що прямують до чорноморських портів і з них. Першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором, стало Resilient Africa. Воно вийшло з порту Чорноморськ 19 вересня із 3 тис. тонн пшениці на борту.

Відкриття українського морського коридору стало головною перемогою року, написали ЗМІ у грудні.

У січні 2024 року ВМС ЗСУ повідомили, що український морський коридор фактично вийшов на свої потужності до повномасштабного нападу РФ.

За даними Мінагрополітики станом на кінець лютого, 90% усієї української агропродукції експортують Чорним морем.