В ОП назвали "маячнею" публікацію FT про обговорення "німецького сценарію" членства України в НАТО без деокупації територій

Україна не торгує суверенітетом і територіями, зазначили в ОП
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Західні дипломати й дедалі більше посадовців в Україні сходяться на думці, що значущі гарантії безпеки можуть стати основою для завершення повномасштабної російської агресії, за якого РФ збереже де-факто, але не де-юре, контроль над українськими територіями, які вона зараз контролює. Про це 5 жовтня написала Financial Times.

Однак це не означає, що влада України та її західні союзники пропонують визнати суверенітет країни-агресора Росії над українськими територіями, які вона захопила із 2014 року, наголосило FT.

"Ідеться про мовчазну згоду з тим, що ці землі мають повернути дипломатичними засобами в майбутньому, – ідеться в матеріалі. – Але навіть це, зі зрозумілих причин, залишається чутливим питанням для українців, особливо коли це подають як основу компромісу з Москвою".

Тимчасове передання під контроль земель для набуття членства в НАТО може бути "єдиною грою в місті", зазначив у коментарі FT західний дипломат. Але для українців це залишається табу, принаймні публічно, додав він.

Під час візиту до США наприкінці вересня президент України Володимир Зеленський повторив свою пропозицію про прискорений вступ у НАТО.

Західнонімецьку модель для України, коли гарантії безпеки будуть поширюватися лише на території, які контролює Київ, обговорюють у зовнішньополітичних колах країн Заходу понад 18 місяців, проінформувала FT.

Колишній генсек Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю FT, яке  опублікували 4 жовтня, припустив сценарій, за якого Україна може стати членом Альянсу, незважаючи на те, що деякі її території залишаться тимчасово окупованими.

На думку Столтенберга, у разі членства України є способи вирішити проблему застосування ст. 5 про колективну безпеку (через що проти вступу України виступають США та ФРН), "якщо є лінія, яка не обов'язково є міжнародно визнаним кордоном".

За словами ексгенсека НАТО, "коли є воля, є і способи знайти рішення", але "потрібна лінія, яка визначає, де застосовують ст. 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону".

В Офісі президента України публікацію FT назвали "маячнею", повідомив "24 канал".

Там наголосили, що Україна не торгує суверенітетом і територіями, зауваживши, що такої розмови, про яку написало видання, немає.

"Ніхто на Заході офіційно і явно не пропонував Україні такі гарантії безпеки, які точно не допускали б розширення або повторення війни. Вони навіть далекобійність бояться дати", – сказало "24 каналу" джерело в ОП.

Контекст:

30 вересня 2022 року – після того, як нелегітимний російський президент Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

1 жовтня FT написала, що президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця своїх повноважень.

Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше, заявив 3 жовтня під час візиту в Київ новий генсек Альянсу Марк Рютте.