ВАКС дозволив примусово привести до суду одного із заступників Вовка

ВАКС дозволив привести Аблова примусово до суду
Фото: Євгеній Аблов / Facebook
Вищий антикорупційний суд на засіданні 6 вересня дозволив примусове приведення заступника голови Окружного адміністративного суду Києва до суду.

Про це повідомила пресслужба ВАКС.

У релізі не вказують, кого саме дозволили привести до суду примусово. У голови ОАСК Павла Вовка два заступники – Євгеній Аблов і Володимир Келеберда, зазначено на сайті суду.

Центр протидії корупції уточнює у Telegram, що йдеться про Аблова.

Сьогодні у ВАКС мало відбутися засідання з розгляду клопотання про запобіжний захід для Аблова у справі про захоплення влади, він не з'явився до суду. Адвокати судді повідомили, що він наразі на лікарняному, зазначено в релізі ВАКС.

акт лікування особи за змістом не є поважною причиною неприбуття на виклик слідчого судді. Разом із тим, у слідчого судді ВАКС відсутні відомості про наявність у підозрюваного тяжкої хвороби або неможливість залишити заклад охорони здоров'я, в якому він лікується", – повідомили в антикорупційному суді.

У зв'язку із цим суддя постановив доправити Аблова до суду примусово, засідання призначили на 12.45 15 вересня. Виконувати рішення суду будуть детективи Національного антикорупційного бюро.

Контекст:

26 липня 2019 року було оприлюднено аудіозаписи, зроблені в кабінеті голови ОАСК Павла Вовка. Тоді у прокуратурі заявили, що судді ОАСК системно втручалися у діяльність вищих органів влади України. В ОАСК заявляли про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їхню дискредитацію. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

17 липня 2020 року Національне антикорупційне бюро повідомило, що правоохоронці вручили підозри Вовку, Аблову, п'яти іншим суддям, а також тодішньому керівнику Державної судової адміністрації Зеновієві Холоднюку (у жовтні Холоднюк звільнився з ДСА).

Потім Вовка, чотирьох суддів ОАСК і двох ексчленів Вищої кваліфікаційної колегії суддів оголошували в розшук, оскільки вони не з'являлися на допити. Вовк заявляв, що не ходитиме на допити у НАБУ.

3 лютого 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання про примусове приведення Вовка на засідання щодо обрання йому запобіжного заходу. Тоді голова ОАСК назвав це рішення "дивним і незаконним" і сказав, що "виконувати явно незаконні, злочинні рішення" не збирається. Вовк вважає, що у нього немає статусу підозрюваного.

На засідання, яке призначили на 8 лютого, голову ОАСК не вдалося доправити – детективи НАБУ не виявили його за відомими адресами. Також Вовка не змогли привести до суду 16-го, 18-го, 22 лютого, 9-го і 15 березня.

17 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про завершення досудового слідства у справі про зловживання в ОАСК.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що не бачить судової перспективи у справах про зловживання в Окружному адмінсуді Києва і що вона не може "приволокти" Вовка в суд.

У липні 2020 року на сайті президента з'явилася петиція із закликом ліквідувати ОАСК "у зв'язку з повною втратою авторитету", у жовтні вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує перезавантаження Окружного адмінсуду Києва. У квітні 2021-го він вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону про ліквідацію ОАСК. Цього законопроєкту поки не розглядали у сесійній залі, він лише входить до порядку денного Ради.