Військові адміністрації стали політичним механізмом захоплення контролю над громадою і бюджетом – в.о. мера Чернігова Ломако

Олександр Ломако: З досвіду Чернігова скажу чітко, що військова адміністрація – це не про безпеку регіону або громадян
Фото: censor.net

Військові адміністрації стали політичним інструментом для захоплення контролю над громадами та їхніми бюджетами, заявив в.о. мера Чернігова Олександр Ломако. У своєму інтерв'ю для видання "Цензор.НЕТ" він підкреслив, що посадовці, призначені військовими адміністраціями, більше стурбовані встановленням контролю над бюджетами, ніж безпекою людей.

"Призначені царьки, користуючись нагодою, намагаються збагатитися за рахунок громади або вирішити особисті шкурні питання, – розповів Ломако. – Коли вони своїм розпорядженням встановили, що жодна платіжка міста не проходить без погодження військової адміністрації, надійшла пропозиція: "Дайте земельні ділянки в місті Чернігові моїм радникам, забудовникам від "Слуги народу" – і лише потім я підпишу платіжку на оплату послуг громадського транспорту. Інакше – він зупиниться. І в нас, на жаль, у місті зупинився громадський транспорт".

Він також зазначив, що місцева влада Чернігова зазнає тиску через силові методи, залякування і погрози депутатам міськради. За його словами, це частина політичної стратегії, спрямованої на захоплення контролю над ресурсами міста.

"З досвіду Чернігова скажу чітко, що військова адміністрація – це не про безпеку регіону або громадян. Це чисто політичний механізм Банкової без виборів захопити контроль над громадою, над ресурсами і бюджетом", – підкреслив Ломако.

В.о. мера Чернігова звернув увагу на те, що місто опинилося в "політичній блокаді" після звільнення від російської окупації у квітні 2022 року. За час дії воєнного стану силові структури 33 рази приходили до міськради в межах 25 різних кримінальних проваджень, а загалом – понад 100 разів, включно з візитами до комунальних підприємств. Повноваження місцевого самоврядування, за словами Ломака, також намагаються обмежити через судові рішення, які ухвалюють під тиском "згори". Він наголосив на сумнівних рішеннях судів проти громади Чернігова.

Водночас Ломако заявив про бездіяльність посадовців у питаннях, які стосуються безпеки жителів міста. Зокрема, він згадав про екологічну проблему на річці Десна: "Цими днями відчувається дуже різкий запах біля річки, вода темного кольору, і дуже велика кількість мертвої риби. По суті, ця екологічна катастрофа дуже значна, як і наслідки для Десни... І мені дуже дивно спостерігати за практично повною бездіяльністю державних органів. Жодних дій узагалі не було вжито за цей період. Тому що обласна влада й особисто голова обласної адміністрації весь час займалися іншими завданнями: виконанням політичних вказівок з блокування місцевого самоврядування Чернігова".

Він наголосив, що поки влада займалася політичним переслідуванням, вона "буквально проспала тонни "гівна" з боку Росії". 

Контекст:

Атаки політиків від влади на Чернігів і місцеве самоврядування руйнують фундамент демократії, заради якої українці б'ються сьогодні з ворогом. Про це йдеться в заяві партії УДАР, яку оприлюднили на сайті політичної сили 6 вересня. Приводом для заяви стали чергові обшуки в Чернігівській міськраді заради документів семирічної давнини, які є у відкритому доступі. Проте атаки на місцеве самоврядування Чернігова тривають уже давно, зазначають у партії УДАР.