Влада Словаччини звинувачує колишній уряд у держзраді через передання ППО і МіГ-29 Україні

Словаччина 2023 року передала Україні 13 МіГ-29
Фото: mod.gov.sk (архів)

Уряд Словаччини звернувся в поліцію із проханням провести розслідування щодо попереднього кабміну та міністра оборони Ярослава Надя через передання Україні винищувачів і систем ППО для захисту від повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ. Про це 21 червня повідомило Reuters із посиланням на держсекретаря оборонного відомства Ігоря Меліхера.

За його словами, передання Україні системи ППО нібито поставило під загрозу громадян Словаччини, оскільки повітряний простір країни залишився без належного захисту.

Меліхер висловив переконання, що "Надь зрадив Словаччину".

Він додав, що відомство підозрює колишній уряд у "саботажі або державній зраді, зловживанні повноваженнями та порушенні службових обов'язків".

Як зазначив Меліхер, уряд Едуарда Геґера, який розпорядився передати Україні літаки і ППО, був тимчасовим, а отже, мав обмежені повноваження в ухваленні зовнішньополітичних рішень.

Надь відкинув будь-які правопорушення і заявив, що знову ухвалив би таке саме рішення.

Ексміністр оборони України Олексій Резніков сказав Reuters, що Надь був "ініціативним і професійним" під час свого перебування на посаді.

За словами Резнікова, всі дії Надя "були спрямовані на те, щоб словацькі домівки залишалися в безпеці, і щоб вони ніколи не зазнали того, що зараз переживають українці".

Контекст:

Словаччина передала Україні систему С-300 в березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну.

25 січня 2023 року Надь заявив, що Словаччина ухвалила рішення не використовувати винищувачі МіГ-29, розміщені на одній із баз країни, щоб скерувати їх в Україну. 17 березня уряд Словаччини схвалив постачання Україні 13 бойових літаків МіГ-29, а у квітні міноборони країни проінформувало про передання Києву всіх обіцяних винищувачів. Надь тоді зазначав, що для Словаччини ці літаки були непридатними.

Новий уряд Словаччини в листопаді ухвалив рішення припинити передання військової допомоги Україні зі своїх складів.