"Усе, що говорять про Україну перед голосуванням, після виборів може змінитися". Кличко прокоментував можливе обрання Трампа

Віталій Кличко: Усі у Вашингтоні добре знають, що російська диктатура становить небезпеку для західних демократичних суспільств
Фото: kyiv.klichko.org

Республіканська партія завжди виступала проти Росії, тому важко зрозуміти, чому вона зараз може підтримувати аргументи самопроголошеного президента країни-агресора Володимира Путіна. Таку думку висловив мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera, коментуючи можливе обрання Дональда Трампа на посаду президента США.

"Нам доведеться з ним [із Трампом] працювати, якщо його оберуть. Але я б не поспішав, адже ми зараз – у розпалі виборчої кампанії. Те, що говорять напередодні голосування про Україну, після виборів може змінитися. А Республіканська партія завжди була антиросійською, я не розумію, чому вона має зараз підтримувати аргументи Путіна. Усі у Вашингтоні добре знають, що російська диктатура становить небезпеку для західних демократичних суспільств", – зазначив Кличко.

Мер Києва вважає, що до американських виборів жодних кардинальних змін не відбудеться, оскільки всі чекають на нового президента США.

"Путін говорить про шляхи досягнення миру, але насправді він не поспішає, щоб окупувати всю Україну. Він завжди зраджує свої обіцянки. Путін усе ще сподівається взяти Київ. Однак до американських виборів нічого конкретного відбутися не може. Сполучені Штати є фундаментальним партнером, який має гарантувати домовленості з Москвою, і всі хочуть знати, хто буде наступним президентом у Вашингтоні, перш ніж робити будь-який вибір", – сказав він.

Кличко також вважає, що для України найкращим рішенням у нинішній критичній ситуації було б створення коаліції національної єдності, оскільки ідеї виборів зараз ніхто не підтримує.

"Зараз їх ніхто не хоче [виборів], навіть ті, хто найбільш критично налаштовані щодо президента. Внутрішньополітична боротьба може початися лише тоді, коли завершиться війна з Росією. Сьогоднішні вибори тільки зіграли б на руку Путіну, вони розділили б Україну і послабили б нас перед обличчям ворога, який усіляко намагається нас знищити. Рішенням є створення коаліції національної єдності, яка допомагає керувати колегіально й поділяє важливі вибори, такі як дуже делікатне управління новим законом про мобілізацію", – наголосив Київський міський голова.

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021-го року. Республіканська партія висунула його кандидатом на президентських виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада 2024 року.

28 червня під час президентських дебатів у США Трамп заявив, що в разі його обрання наступним главою держави він закінчить війну Росії проти України до своєї інавгурації в січні 2025 року (раніше Трамп говорив, що закінчить війну протягом доби). Політик також вважає, що Україна не виграє війни проти РФ.

Трамп назвав неприйнятними вимоги Путіна щодо територіальних поступок України для встановлення миру.

2 липня Politico поінформувало, що Трамп у межах плану щодо України обговорює з Путіним, яку частину окупованих територій може зберегти РФ.

20 липня Трамп зателефонував президенту України Володимирові Зеленському – уперше після того, як американський політик покинув Білий дім.

Трамп, коментуючи "дуже гарну" розмову із Зеленським, заявив, що "принесе мир у світі й покладе край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість безневинних сімей". За словами американського політика, "обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду", яка "покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання". Зеленський розповів, що вони домовилися із Трампом обговорити під час особистої зустрічі, які кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим.