За місяць до саміту миру у Швейцарії взяти у ньому участь погодилося 50 країн та організацій

Швейцарія сподівається прийняти приблизно сотню глав держав на саміті миру, зазначив Бідо
Фото: EPA

50 зі 160 країн та організацій, яких запросили на Глобальний саміт миру у Швейцарії, підтвердили свою участь. Про це 15 травня у коментарі RTS повідомив представник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо.

За його словами, Швейцарія сподівається прийняти приблизно сотню глав держав.

Зазначено, що свою участь у саміті, зокрема, підтвердили глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської ради Шарль Мішель, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Як зазначив Бідо, серед тих, хто підтвердив участь у заході, здебільшого європейські країни, але його організатори хотіли б, щоб на саміт приїхали представники якнайбільшої кількості країн Глобального Півдня.

Бідо наголосив, що країну-агресора Росію на саміт миру не запрошували, оскільки вона сама неодноразово заявляла про небажання брати участь.

Водночас у Швейцарії "дуже хотіли б запустити процес, який би залучав Росію", тому підтримують зв'язок із Москвою, додав Бідо.

Контекст:

Україна у листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Цю формулу миру мають обговорити на Глобальному саміті миру. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб Росії на першому саміті не було.

2 травня МЗС Швейцарії поінформувало, що на саміт миру запросили понад 160 делегацій. "Він відбудеться 15–16 червня 2024 року на курорті Бюргеншток. Саміт буде ґрунтуватися на дискусіях, які відбулися протягом останніх місяців, зокрема про українську формулу миру й інші мирні пропозиції, засновані на Статуті ООН та головних принципах міжнародного права", – ідеться у повідомленні.

24 квітня президент України Володимир Зеленський, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія намагається не допустити проведення Глобального саміту миру й у неї є конкретний план, як це зробити.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров 3 травня.