Засновник WikiLeaks вийшов із британської в'язниці. Він у процесі укладання угоди зі США

Ассанж покинув в'язницю після п'яти років ув'язнення
Фото: ЕРА

Засновник міжнародної організації WikiLeaks, яка оприлюднює секретні дані, Джуліан Ассанж 24 червня вийшов із в'язниці у Великобританії. Про це повідомив офіційний акаунт організації в Х.

"Джуліан Ассанж на волі. Він покинув в'язницю суворого режиму "Белмарш" уранці 24 червня, провівши в ній 1901 день. Високий суд Лондона звільнив його під заставу, і вдень його відпустили в аеропорт "Станстед", де він сів на літак і полетів із Великобританії", – ідеться в повідомленні.

У тексті також зазначено, що Ассанж домовився про угоду з міністерством юстиції США, якої офіційно "ще не завершено". Глава організації полетів до сім'ї – дружини й дітей, які перебувають в Австралії, написали його соратники.

"Русская служба ВВС" із посиланням на судові документи пише, що, відповідно до угоди, 52-річному Ассанжу оголосять обвинувачення у змові з метою отримання й розкриття відомостей про національну оборону. Очікують, що його засудять до 62 місяців тюремного ув'язнення із зарахуванням п'яти років, які він уже провів у британській в'язниці, оскаржуючи екстрадицію до США.

За даними журналістів, угоду, у межах якої він визнає себе винним за одним пунктом, оформлять 26 червня в суді Північних Маріанських Островів – території США в західній частині Тихого океану.

Контекст:

Ассанж заснував WikiLeaks 2006 року. На цьому сайті публікували численні секретні матеріали й дипломатичне листування.

2012 року Ассанж, рятуючись від екстрадиції у США, утік із-під застави й сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де провів наступні сім років, поки у квітні 2019-го Еквадор не видав його британській владі.

Під час слухання справи про екстрадицію Ассанж був у в'язниці "Белмарш". У США його обвинуватили за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерних систем й порушенні закону про шпигунство.

У лютому 2020 року в Лондоні стартували слухання про екстрадицію Ассанжа до США. За інформацією ЗМІ, тодішній президент США Дональд Трамп був готовий помилувати Ассанжа, якщо той назве джерело отримання листів зі зламаних серверів Демократичної партії 2016 року.

4 січня 2021 року Вестмінстерський суд Лондона відхилив запит американської влади на екстрадицію Ассанжа. Суддя заявила, що Ассанж "залишає враження людини у стані депресії", яка може накласти на себе руки в американській в'язниці.

10 грудня Високий суд Лондона задовольнив апеляцію США на заборону екстрадиції Ассанжа. 20 квітня суд у Лондоні схвалив екстрадицію засновника WikiLeaks до США для оголошення обвинувачень у шпигунстві. 17 червня того самого року на той час міністерка внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател схвалила це рішення.