"Збільшуємо тиск на РФ". Зеленський повідомив, що після саміту миру до спільного комюніке приєднався вже восьмий учасник

Дуже важливо, що бачення справедливого миру поділяє дедалі більше країн Південної Америки, зазначив Зеленський
Фото: FDFA Federal Dep. of Foreign Affairs / Flickr

Спільне комюніке Глобального саміту миру, який відбувся в середині червня у Швейцарії, після заходу підтримали ще вісім країн та організацій. Про це 25 червня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, повідомив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Після саміту миру є вже восьмий учасник, який приєднався до спільного комюніке, і ми тільки збільшуємо тиск на [країну-агресора] Росію заради чесного закінчення цієї війни. Готуємо робочі групи. Уже з липня – нова конкретика заради миру", – сказав президент.

Удень Зеленський поінформував в Х, що до комюніке саміту миру приєдналася Гаяна.

"Украй важливо, що бачення справедливого миру, заснованого на повазі до цілей і принципів Статуту ООН, поділяє дедалі більша кількість країн Південної Америки", – написав президент.

Контекст:

Саміт миру у швейцарському Бюргенштоку відбувся із 15 до 16 червня. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених і дітей, яких викрала Росія. Україна наполягала, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

На саміті зареєструвалися представники 101 країни та міжнародної організації. Наприкінці саміту повідомляли, що його комюніке підтримали 80 держав і чотири організації. У МЗС України зазначали, що до комюніке планує приєднатися ще кілька країн, яких не було на заході.

Однак список країн, опублікований після саміту, виявився меншим – у ньому не було Іраку та Йорданії. В Офісі президента України пізніше пояснили, що ці країни не відкликали своїх підписів під документом, оскільки і не підписували його – стався "технічний збій". Також не підписали комюніке, хоча були представлені на мирній конференції на різних рівнях, ще деякі держави – Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, Мексика, Індонезія, ПАР, ОАЕ, Таїланд та інші.

Заступник глави ОП Ігор Жовква розповів в інтерв'ю, опублікованому 21 червня, що комюніке за останні дні підтримали чотири учасники, зокрема: Вселенський патріархат, Організація американських держав, Антигуа і Барбуда, а також Замбія. 22 червня Зеленський повідомив, що до комюніке приєдналися Барбадос і Маршаллові Острови, 24 червня – Малаві.