Зеленський прибув у Швейцарію. Він виступить на форумі в Давосі, зустрінеться із президенткою і членами парламенту країни

Президент розпочав візит до Швейцарії
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський 15 січня приїхав до Швейцарії з офіційним візитом. Про це він повідомив у Telegram.

У графіку глави держави – переговори з главами обох палат парламенту країни, керівниками партій і фракцій, а також із президенткою Віолою Амгерд.

"Подякую за принципову підтримку суверенітету й територіальної цілісності України... Також говоритиму про повернення викрадених дітей, санкції і пошук механізмів для використання заморожених російських активів, співпрацю щодо гуманітарного розмінування, фінансової підтримки й відбудови України", – описав порядок денний Зеленський.

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі, де у Зеленського 16 січня заплановано спеціальний виступ, він проведе двосторонні зустрічі з представниками Євросоюзу й НАТО, також із лідерами держав і великих бізнесів, проінформував президент.

 

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Швейцарія зберігає нейтралітет і не дозволяє реекспорт зброї в Україну.

Водночас 28 лютого 2022 року Швейцарія приєдналася до введених проти РФ санкцій (зокрема, проти президента Росії Володимира Путіна). Нейтралітет не заважає "називати речі своїми іменами", заявив Ігнаціо Кассіс, який обіймав тоді пост президента країни. Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд і вирішила виділити Україні приблизно $100 млн на ремонт енергетичної інфраструктури.