Зеленський: Припинення вогню – це не тема наших обговорень із союзниками

Зеленський на брифінгу з Макроном: Я бачив у ЗМІ інформацію, що я прийшов, щоб поговорити про припинення вогню. Ні, ні, це неправда
Фото: ЕРА

Президент України Володимир Зеленський не обговорював із союзниками питання припинення вогню. Про це він заявив під час преспідходу в Парижі після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, трансляцію вело агентство Reuters

Перед цим, 9 жовтня, італійське видання Corriere della Sera написало, що президент України був би готовий до припинення вогню за нинішньою лінією фронту без визнання нового офіційного кордону в обмін на деякі зобов'язання Заходу, зокрема, на гарантії безпеки з боку США на зразок тих, які американці надали Японії, Південній Кореї й Філіппінам. 

Того самого дня агентство Bloomberg повідомило, що Зеленський, на думку західних союзників, готовий прийняти "гнучкіший підхід" у питанні завершення війни з країною-агресором.

У Парижі журналісти запитали Зеленського, чи був би він задоволений припиненням вогню за умови безпекових гарантій від західних союзників. 

"Це не тема наших обговорень – будь-яке припинення вогню – із союзниками, і ми не говорили про це, – відповів Зеленський. – Я бачив у ЗМІ щось, що сьогодні було багато інформації, що я прийшов, щоб поговорити про припинення вогню. Ні, ні, це неправда. Росія багато працює з медіа, із цією інформацією, тому тут усе зрозуміло". 

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

У вересні Зеленський презентував план перемоги України президенту США Джо Байдену, а також кандидатам у президенти США Камалі Гарріс і Дональду Трампу. 10 жовтня він презентував цей план прем'єр-міністру Великобританії Кіру Стармеру