Зеленський про доходи від російських активів на Заході: Занадто довго тривають дискусії, потрібні рішення для України

Кошти РФ мають працювати на Україну "вже найближчими місяцями" – президент
Фото: president.gov.ua

Україна чекає від союзників реальних рішень, за якими доходи від $50 млрд заморожених на Заході російських активів працюватимуть на Україну. Про це президент України Володимир Зеленський сказав у зверненні 21 серпня, яке його офіс опублікував у YouTube.

"Багато було вже політичних заяв від партнерів. Багато й зараз звучить щодо цього. Але нам потрібний реальний механізм", – сказав глава держави.

Зеленський вважає, що кошти країни-агресора мають працювати на реальну допомогу українцям "уже найближчими місяцями".

"Занадто довго тривають відповідні дискусії, і, нарешті, потрібні рішення", – резюмував глава держави.

Контекст:

На Заході заморозили приблизно $300 млрд активів Центробанку РФ. Вважають, що приблизно $190 млрд із них – у Бельгії, де розташований депозитарій Euroclear. Немає точної інформації, скільки російських активів заморожено в кожній країні. За інформацією президентки Європейського центробанку Крістін Лагард, наприклад, у США – $6 млрд.

Країни G7 уже більше ніж рік ведуть дебати, чи можна конфіскувати російські активи, не підриваючи довіри до міжнародної фінансової системи. Проти такого кроку деякі члени ЄС, які побоюються судових позовів з боку Росії. У ЄС хочуть передати Україні лише доходи від активів (прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оцінював їх у €5–8 млрд лише цього року). У Великобританії запропонували "позичити" Україні всі заморожені російські активи за умови, що якщо Росія виплатить репарації Україні, заморожені кошти їй повернуть.

Зеленський закликає країни Заходу передати Україні всі заморожені активи країни-агресора. Він наголошував, що це історична можливість "змусити державу-терориста заплатити за свій терор".

13 червня прем'єрка Італії Джорджа Мелоні повідомила, що лідери G7 домовилися про передання Україні $50 млрд із прибутку від заморожених російських активів.

Раніше, 1 грудня 2022 року, Seco поінформував, що Швейцарія заблокувала активи РФ на суму 7,5 млрд швейцарських франків (приблизно €7,82 млрд). Відомство повідомило, що станом на 3 липня 2022 року сума вкладів російських громадян або фізичних і юридичних осіб, оголошених Держсекретаріату з економічних питань, становила 46,1 млрд франків (приблизно €48 млрд).

У березні 2024 року верхня палата парламенту Швейцарії погодилася на ймовірне передання Україні заморожених російських активів.