Зеленський: Усі з Росією залишають двері трохи прочиненими. А раптом Україна програє війну?

Зеленський зазначив, що не всі партнери України закрили свої посольства в РФ
Фото: president.gov.ua

Партнери України бояться повного розриву відносин із країною-агресором РФ. Таку думку в інтерв'ю The New York Times, опублікованому 21 травня, висловив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Усі закрили свої посольства? Ні. Усі вислали російських дипломатів додому зі своїх країн? Ні. Відкликали своїх послів з держави, яка є терористом? Ні... Чи були вони [дипломатичні санкції] застосовані на 100%? Ні", – сказав президент.

Тому, як зазначив Зеленський, "не можна говорити, що ми змусили РФ дипломатично чи економічно, санкційно".

"Усі з Росією залишають двері трохи прочиненими. [...] Не такі відчинені, як це було після 2014 року, де була помилка велика, але кожен із лідерів... багато, трохи залишив. А раптом Україна програє війну? Треба не закривати двері тотально з Росією", – наголосив президент.

Контекст:

США, країни ЄС та інші держави вперше запровадили санкції проти Росії у відповідь на її агресію щодо України у 2014 році. 2022-го, після повномасштабного вторгнення російських військ, обмеження суттєво розширили.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року проти РФ було запроваджено понад 16 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 19 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.

Країна-агресор РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав Зеленський. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор.

У лютому 2024 року Зеленський заявив, що Росію та її нелегітимного президента Володимира Путіна потрібно ізолювати за допомогою санкцій. Зеленський зазначив, що "це не дуже розумно – допомагати з одного боку Україні, а з іншого – заробляти гроші із цим убивцею".