Зеленський ветував закон, який послаблює відповідальність за недостовірне декларування

Зеленський сказав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування має бути "достатньо суворою"
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон, який послаблює відповідальність за недостовірне декларування, повідомила пресслужба глави держави.

Президент повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями відповідний законопроєкт №4651, який парламент ухвалив у другому читанні та в цілому 3 червня. Центр протидії корупції зауважував тоді, що Рада "каструвала систему електронного декларування".

В Офісі президента нагадали, що Зеленський ініціював цей законопроєкт, щоб відновити тюремне покарання за недостовірне декларування.

"Проте під час розгляду документа в залі Верховної Ради депутати внесли зміни в порядок декларування відомостей щодо рухомого і нерухомого майна, яке перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта. Відповідно до поправок, такі об'єкти зазначаються в декларації, якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Таким чином декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об'єктів, про які йому надали відомості члени родини", – зауважили автори релізу.

В Офісі президента додали, що так з'явилася законодавча лазівка, користуючись якою недобросовісні декларанти можуть не вказувати в деклараціях майно родичів і пояснювати свої дії тим, що члени сім'ї не надали їм відповідної інформації.

З огляду на це, Зеленський повернув закон до парламенту.

"Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування має бути достатньо суворою і передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі", – пояснив він.

Контекст:

Раніше Кримінальний кодекс України регламентував відповідальність за декларування недостовірної інформації ст. 366. Вона передбачає позбавлення волі на строк до двох років за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації.

Конституційний Суд України (КСУ) 27 жовтня скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації – депутати ухвалили законопроєкт №4460, який передбачає штраф і обмеження свободи, але не тюремне ув'язнення.

Глава Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков говорив, що цей законопроєкт "не відповідає запиту українського суспільства". У НАЗК закликали президента ветувати закон, але Зеленський його підписав.

У січні президент видав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування і подав законопроєкт №4651, який передбачає відновлення тюремного покарання за неправдиві дані в декларації, до парламенту як невідкладний.

Венеціанська комісія у своєму висновку від 5 травня підтримала ініціативу Зеленського.