Зеленський відмовив Гутеррішу у візиті в Україну через поїздку до РФ – AFP

Зеленський відхилив пропозицію Гутерріша про візит
Фото: President Of Ukraine / Flickr

Президент України Володимир Зеленський відмовив генеральному секретареві Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррішу у візиті до України. Про це 25 жовтня повідомило агентство AFP із посиланням на високопоставлене джерело в Офісі президента України. 

Зазначають, що це пов'язано з нещодавньою поїздкою Гутерріша до країни-агресора Росії на саміт БРІКС.

Гутерріш 22–24 жовтня перебував у Росії. Він узяв участь у пленарному засіданні саміту у форматі БРІКС+, а також провів окрему зустріч із нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним.

Під час виступу на саміті генсек ООН не засудив вторгнення РФ в Україну, а лише сказав, що потрібен "справедливий мир" в Україні, заснований на Статуті ООН, міжнародному праві й резолюціях Генеральної Асамблеї ООН. Під час зустрічі з Путіним на полях саміту, за даними пресслужби ООН, Гутерріш заявив, що дії Росії в Україні порушують Статут ООН і міжнародне право.

Після візиту до Росії, як повідомило джерело AFP в Офісі президента України, Гутерріш хотів приїхати в Україну, але йому відмовили "через приниження здорового глузду й міжнародного права".

Офіційно українська сторона інформації AFP поки не коментувала.

Контекст:

Гутерріш неодноразово приїжджав в Україну з початку повномасштабної війни, яку розв'язала РФ. Зокрема, він був у квітні та серпні 2022 року, а також у березні 2023-го.

У березні 2023 року Гутерріш заявив, що вторгнення РФ в Україну є порушенням Статуту ООН і міжнародного права, позиція ООН – абсолютно чітка. Він зазначав, що суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України потрібно зберегти відповідно до її міжнародно визнаних кордонів.

Поїздка на саміт БРІКС – другий візит Гутерріша в Росію під час повномасштабної війни. Рішення генсека ООН відвідати РФ розкритикувала Україна. У МЗС України зазначили, що він прийняв запрошення "від воєнного злочинця Путіна", назвали поїздку до Казані "неправильним вибором, який не сприяє справі миру", і нагадали, що генсек ООН відмовився приїхати на перший саміт миру, котрий відбувся у Швейцарії цього літа.